Industriarbetarnas tidning

”Riskfyllt med lista på yrkeskrav”

15 januari, 2013

Sjukförsäkringen– Det är bra att Försäkringskassan lyssnat på oss, men vi är fortfarande skeptiska. Det säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd. Han ser risker med den nya metoden att bedöma arbetsförmåga.

Försäkringskassan publicerade i går en slutrapport om arbetet med att ta fram en ny metod. Projektet, som pågått sedan 2011, berör dem som varit sjukskrivna i 180 dagar och ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

LO-TCO Rättsskydd har fått redovisningar tidigare om projektet. Claes Jansson har inte hunnit lusläsa slutrapporten, men han ser att Försäkringskassan ändrat på vissa punkter. Man har till exempel anpassat metoden efter det nya arbetsförmågebegreppet som riksdagen beslutade om i somras.

Metoden har arbetats fram i samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och hälso- och sjukvården. Tanken är att bedömningen av arbetsförmåga ska göras på samma sätt i de olika myndigheterna, för att förhindra att människor kommer i kläm mellan olika system. Dagens Arbete har vid flera tillfällen skrivit om individer som drabbats. De har varit för sjuka för att arbeta enligt Arbetsförmedlingen, men för friska för att få sjukpenning.

– Det är bra att Försäkringskassan vill förbättra bedömningen, säger Claes Jansson. Självklart är det bra med bättre verktyg.

– Men det finns risker med en lista på olika yrkens krav.

Han syftar på listan med beskrivningar av kraven i de 40 största yrkesområdena på svensk arbetsmarknad.Tanken är att handläggarna ska testa individens förmåga till aktiviteter mot listan och på så sätt komma fram till om personen kan utföra någon typ av jobb.

– Listan kan användas på ett fyrkantigt sätt, säger Claes Jansson.

– Det ska vara en individuell bedömning. Det är viktigt.

Han säger samtidigt att det är bra att Försäkringskassan lagt in en del ”brasklappar” i modellen för att visa att listan bara ska ses som ett hjälpmedel och inte en styrande regel.

– Krav i arbetet och arbetsmiljön är inte generella för yrket. Det kan skilja mycket mellan olika arbetsplatser.

– Det är viktigt att listan inte får vara avgörande.

Ett annat problem med listan är, enligt Claesson, att den måste vara uppdaterad för att den ska fungera. Men den lista som använts i olika pilotprojekt bygger på svensk och amerikansk forskning som oftast har 10 år eller mer på nacken.

Den nya modellen, eller verktyget, bygger också på att den sjukskrivna ska beskriva sin egen förmåga till aktiviteter genom att fylla i ett formulär med olika frågor. En speciell ”bedömningsläkare” ska göra en medicinsk bedömning. Tanken är att man ska vidareutbilda läkare som redan i dag arbetar på uppdrag av Försäkringskassan.

Metoden har testats på olika platser i landet sedan 2011. Resultatet har i stort sett varit positivt, enligt kassan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?