Industriarbetarnas tidning

”Swedbank äventyrar brukets framtid”

4 januari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Flera eventuella köpare har visat intresse för Vida Paper. Men nu kräver Swedbank att tingsrätten ska utse ännu en konkursförvaltare, något som kan innebära en lång och utdragen process.

Fyra företag har i dagarna besökt fabriken i Lessebo. Än finns inga seriösa avtal klara, men konkursförvaltaren Bertil Stridh säger att han och hans team har allt under kontroll.

– I nuläget vet vi inte vart det här tar vägen, men det är klart att vi hoppas att bruket även i fortsätningen ska vara i bruk.

Trots det kräver Swedbank, som nu till största delen äger Vida Paper, att ännu en oberoende konkursförvaltare ska utses. Kronofogden, tillsynsmyndigheten vid konkurser, skriver i ett yttrande till Växjö tingsrätt att det kan bli tungrott och dyrt om flera förvaltare ska in i arbetet. Dessutom tror de att Bertil Stridh och de som jobbar med honom klarar av att hantera det själva. Bertil Stridh förstår inte heller varför han inte skulle kunna genomföra just den här konkursen.  

– Jag har förvaltat massor av stora konkurser genom Swedbank och det har aldrig tidigare varit något problem.

Mats Pehrson, Pappers avdelningsordförande, säger att de 230 anställdas hopp hålls uppe så länge det finns potentiella köpare. Däremot är han rädd att Swedbanks ovanliga inhopp kommer att äventyra de eventuella köp som nu är igång. Enligt honom är bakgrunden att Swedbank inte går ihop med brukets tidigare ägare, Vidas koncernchef Santhe Dahl. Det håller däremot inte Swedbank med om:

– Det här är en så stor och komplicerad konkurs och därför vill vi att det ska vara två oberoende konkursförvaltare, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Swedbank.  

Bertil Stridh kommer att möta intresserade köpare fram till den 14 januari. På tisdag ska Växjö tingsrätt besluta om han kommer få en medförvaltare i det arbetet. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.