Industriarbetarnas tidning

”Tror det blir uppsägningar ändå”

29 januari, 2013

Skrivet av

Det hade blivit 5-skift även om de hade sagt nej, tror en anställd vid Billerud Korsnäs i Karlsborg. – Men det värsta är att vd:n har gått runt och hotat med att det skulle bli uppsägningar om vi inte sa ja.

En övervägande majoritet av de anställda vid pappersbruket i Karlsborg sade ja till förslaget på ett nytt lokalt avtal. 149 röstade för och 80 emot. Hela processen har gått väldigt fort, och de anställda har uppfattat förslaget som ett ultimatum, säger en anställd som själv röstade nej.

– Det har påverkat utgången, helt klart. Vår vd har gått runt och sagt att det kommer bli uppsägningar om vi inte säger ja. Det tycker jag är dåligt, hon ska inte lägga sig i en facklig fråga på det sättet.

Företaget menar att de behöver spara pengar. Hur tycker du att de skulle gjort istället?

– Visst är det väl så, men de hade fått mer förståelse om de hade sparat över hela linjen istället för att anställa fler tjänstemän som de har gjort den senaste tiden.

En anställd tror att utgången av omröstningen hade blivit en annan om det bara varit skiftarbetarna som fått rösta. Det är främst skiftarbetarna som förlorar ekonomiskt på det nya avtalet eftersom ob-tillägget sänks.

Nu kommer ett antal anställda erbjudas pensionslösningar. Är det inte värt att säga ja för att slippa uppsägningar?

– Det är en positiv sak i det hela. Men jag är rädd att vi har sålt ut vårt kort och att det kommer uppsägningar ändå nästa år. Företaget klassificerar alla sina maskiner och vår maskin har fått lägsta klass. Det blir inga nyinvesteringar utan vi ska köra vidare med underhåll så länge det går.

Är du besviken på avdelningens ordförande för att han varit med och tagit fram det här förslaget?

– Nej. Jag är inte nöjd med avtalet, men han sitter inte i en lätt sits. Han tvingas köpslå och det är lätt att döma ut honom. Från början ville arbetsgivaren ha ett ännu sämre schema, men det fick de inte igenom. Jag trodde att vi skulle få ännu lägre 5-skifttillägg än vi får.

Skulle du kalla det ett krisavtal?

– Att man ändrar skiftform det får man ta. Men när de petar i ob-tillägget då gränsar det till krisavtal tycker jag.

I läsarkommentarer på bland annat DA:s hemsida finns åsikten att Pappers har givit upp det fackliga löftet om att aldrig arbeta för sämre villkor eller lön än den man lovat varandra. Men avdelningens ordförande Kurt Lindvall håller inte med.

– Jag skulle aldrig svika det fackliga löftet. Jag har varit i kontakt med förbundet hela vägen och jag uppfattar att jag har deras stöd. Jag vill inte svika några medlemmar.

– Det här är en omförhandling av ett avtal som gäller mellan två parter. Det är ett besparingsprojekt och det vi har förhandlat om går inte under villkoren i de centrala avtalen.

Trots att medlemmarna i Karlsborg har sagt ja till det nya avtalet har Kurt Lindvall inte undertecknat det än.

– Jag kommer att tillsammans med förbundet se över avtalet innan jag skriver på. Det är viktigt att vi håller ihop och den viktigaste frågan är att vi inte sviker andra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?