Industriarbetarnas tidning

”Underlättar inte förhandlingarna”

29 januari, 2013

Skrivet av

Arbetsgivarna vill inte längre betala in medlemmarnas fackavgifter. En knivstöt i ryggen på facket, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

I dag varslar Elektrikerförbundet om stridsåtgärder sedan arbetsgivarna sagt upp det avtal som förbinder företagen att dra av och betala in fackavgiften till förbundet.

I går sa Industri- och kemigruppen upp uppbördsavtalet med IF Metall. Sedan tidigare har Teknikföretagen sagt upp avtalet med förbundet.

– Det är lätt att tro att det rör sig om en samlad kampanj i syfte att skada facket, säger Anders Ferbe.

För medlemmarna i IF Metall har arbetsgivarna dragit av fackavgiften på lönen och betalat in den till förbundet sedan 1970-talet.

– Ett enkelt och billigt system som jag aldrig hört någon enskild arbetsgivare klaga över, säger Ferbe.

Uppbörden av fackavgiften har betytt mycket för facket att hålla en hög organisationsgrad. Det har varit enkelt att ansluta sig till facket och låta arbetsgivaren dra av avgiften på lönen.

Att säga upp uppbördsavtalet ser Anders Ferbe som en fientlig handling mot facket.

– Arbetsgivarna skjuter mot den fackliga organisationen och organisationens ekonomi.

Därför tycker han att uppsägningen strider mot den anda av samförstånd och ömsesidig respekt som präglar andemeningen i Industriavtalet.

– När arbetsgivarna angriper den fackliga organisationen på det här viset så blir det på sikt svårare att få våra medlemmar att ta samhällsansvar.

I förlängningen – och på lång sikt – befarar Ferbe en helt ny facklig kultur.

– Om färre är med i facket måste facket tillgripa helt andra åtgärder än det breda samförståndet. Det blir mer av konflikt och mindre av pragmatism.

Med färre medlemmar i facket blir det svårare för facket att hävda att kollektivavtalet ska gälla på arbetsplatserna. Därför kan man, säger Ferbe, tolka uppsägningarna av uppbördsavtalet som en attack på den svenska förhandlingsmodellen och kollektivavtalssystemet.

Uppsägningen av uppbördsavtalet kommer också att stöka till den pågående avtalsrörelsen.

– Detta är ingenting som kommer att underlätta förhandlingarna, säger Anders Ferbe.

– Nu blir det intressant att följa hur elektrikernas konfliktvarsel kommer att hanteras. Kommer man inte överens riskerar det att bli mycket besvärligt för industrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.