Industriarbetarnas tidning

”Facket måste in i debatten”

15 februari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Stödet för Sverigedemokraterna fortsätter att öka hos LO-anslutna medlemmar. Facket och politikerna måste nu våga gå in i debatten. Det tycker statsvetaren Stefan Dahlberg.

Var sjätte LO-medlem sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det enligt en sifo-undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Television. Stödet har ökat från 12,2 procent till 16,2 procent på bara några månader. SD har nu därför gått om Moderaterna som näst största parti inom LO-förbunden, efter Socialdemokraterna.

– Det finns ingen anledning att tro att det skulle se annorlunda ut hos oss. Den här ökningen har vi sett ett tag, säger Carin Wallenthin.

Carin Wallenthin är enhetschef på facklig-politiska enheten på IF Metall och tror att den höga arbetslösheten och rädslan hos fackens medlemmar att bli av med sitt jobb är några av anledningarna till de rekordhöga opinionssiffrorna. Men statsvetaren Stefan Dahlberg som forskar om stödet för främlingsfientliga partier, tror däremot inte att det är så enkelt.

– Det är i de här yrkesgrupperna som konkurrensen om jobben ökar så det är inte konstigt alls att opinionssiffrorna ser ut som de gör. Men problemet blir när inget annat parti vågar ta tag i invandringsfrågan, säger han.  

När samhället förändras menar Stefan Dahlberg att även facken och politikerna måste följa med i utvecklingen. De fack som utesluter Sverigedemokrater ur förbunden tror han har valt fel väg. Istället skulle han vilja se fler fackförbund och politiker i debatten.

IF Metall har sedan länge samarbetat med Expo när det gäller att utbilda nya medlemmar och är också med i LO-projektet ”Alla kan göra något” som arbetar mot främlingsfientlighet på arbetsplatser. Carin Wallenthin tror att det är viktigt att informationen fortsätter.

– Jag tror inte att det handlar om att alla de här nya sympatisörerna blivit rasister, jag tror att det i hög grad är samhällskritik vi ser nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.