Industriarbetarnas tidning

Fackligt nätverk lever vidare

18 februari, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Hela styrelsen är uppsagd och Lernias verkstadsklubb på Volvo Personvagnar kommer att upplösas. Men medlemmarna kommer att fortsätta hjälpa varandra genom nätverket de byggt upp.

Dagens Arbete berättade i höstas om hur de inhyrda på Volvo Personvagnar i Göteborg bildat ett fackligt nätverk. Lernias personal ville ha bättre villkor för de bemanningsanställda, bland annat krävde man att alla skulle få ordentliga arbetsskor. Senare kom idén att starta en egen verkstadsklubb. Men bara någon vecka efter att klubben bildats kom nya varsel som ledde till att 200 av medlemmarna nu sagts upp. Däribland samtliga styrelsemedlemar i klubben. Ordföranden Per Andersson berättar att verksamheten i klubben aldrig riktigt hann komma igång men att man i alla fall lyckades aktivera och engagera de enskilda medlemmarna. Nätverkets facebookgrupp ska fortsätta vara öppen både för de som har sagts upp och de som fortfarande har jobbet kvar. I gruppen och på nätverkets blogg ska medlemmarna kunna hjälpa och stödja varandra.

– Man kanske kan ge varandra tips om nya jobb eller hjälpa varandra att se till så alla får ut rätt ersättningar och så vidare. Det är ju egentligen när man är arbetslös som man verkligen behöver facklig hjälp.

Varken Per Andersson eller klubbens sekreterare Bobo Malmström har för närvarande något nytt jobb på gång men förhoppningen är att nätverket ska leva vidare även om medlemmarna får jobb på annat håll. Båda hoppas att det fackliga engagemanget ska finnas kvar även efter uppsägningarna. Om medlemmarna själva vill det och Volvo återigen börjar ta in personal från Lernia kan klubben kanske återuppstå.

– Det behöver ju inte nödvändigtvis vara samma individer som tar initiativet nästa gång, säger Bobo Malmström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.