Industriarbetarnas tidning

Hungerstrejk mot Hamp;M-leverantör i Kambodja

28 februari, 2013

Skrivet av Ingemar Dahlkvist

Ett hundratal arbetare hos en av H&Ms leverantörer i Kambodja har inlett en hungerstrejk. De kräver att H&M och Walmart, båda stora kunder, tar ansvar. Deras arbetsgivare har låst fabriken och lämnat landet. Han är skyldig var och en minst 12 000 kronor.

I augusti 2012 sydde arbetarna på Kingslandfabriken i Phnom Penh trosor åt H&M. Tidspressen var hård. De arbetade 14 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Många svimmade av trötthet.

Nu sitter ett 100-tal av dem dygnet runt framför fabriksporten, vid en hårt trafikerad genomfartsgata, i Kambodjas huvudstad. De har blivit utestängda från sina jobb. Sedan september 2012 har de lönefordringar enligt lag på i genomsnitt cirka 12 000 kronor var. Men arbetsgivaren har låst porten och lämnat landet med vinsten.

– Vi tycker att H&M och Walmart måste ta ansvar, They Phalla, (se klipp här) en av tre talespersoner. Vi kommer inte att ge oss förrän de gör det.

De har suttit utanför porten sedan den 3 januari. Då låstes den för gott. Innan dess, från september till och med december, var de beordrade att komma till fabriken varje dag under arbetstid. De hade inget jobb men kom de inte blev det avdrag på den lönen. Den lön de fick under hösten var knappt 200 kronor per månad, hälften av minimilönen i Kambodja.

Deras situation blir alltmer desperat. Den 27 februari inledde de en hungerstrejk, i syfte att öka trycket. Men de är för få för att de ska bli uppmärksammade. De var bara 224 stycken kvar när porten stängdes, i den med kambodjanska mått lilla fabriken.

Hos Yong Wah, en annan fabrik i Phnom Penh, stängdes 7 000 anställda ute samtidigt. Deras liknande aktioner ledde ganska snabbt till att regeringen gick in med pengar för att kompensera arbetarna.

Men regeringens budskap till Kingslandarbetarna har hittills varit att de får ungefär 295 kronor per anställningsår hos Kingsland, långt under det de har rätt till enligt lag.

Nu i månadsskiftet februari mars har de fått uppgifter om att Walmart och kanske också H&M kommer till Phnom Penh för att försöka hitta en lösning på situationen. De hoppas att köparna tar sitt ansvar.

– Hittills har de inte lyssnat på oss. Nu hoppas vi att de ändrar attityd. Annars ska jag gå med H&M trosor på huvudet utanför H&Ms kontor i Phnom Penh Tower tills de gör något, säger Yorn Sok Leng, en av talespersonerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.