Industriarbetarnas tidning

Ilska efter fusk på LKAB

19 februari, 2013

Skrivet av

Reaktionerna är starka efter att 25 anställda på LKAB misstänks att fuskat med in- och utstämpling. Men Gruvtolvan tycker att medierapporteringen om fusket innehåller flera felaktigheter.

Enligt uppgifter till Nordnytt har fusket gått till så att en person har stämplat in för andra på helgerna, så att de kan vara lediga, men ändå få lön. Fusket ska ha pågått i flera år och det kan röra sig om miljobelopp.

– Det handlar om ett allvarligt missbruk av arbetstid på en arbetsplats under jord i Kiruna och vi ser mycket allvarligt på det vi har sett och upptäckt, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör på LKAB, till Nordnytt.

Företaget utreder händelsen och de som fuskat riskerar avsked. Ingen är dock avstängd från sitt arbete under utredningen.

Många har reagerat med ilska efter det misstänkta fusket.

– Det känns så in i märgen. De här personerna har förstört så oerhört mycket, säger till exempel förre gruvbasen Lars Törnman till NSD.

Fackklubben Gruvtolvan är däremot kritisk mot rapporteringen i media, som man anser innehåller felaktigheter och spekulationer. På sin Facebooksida skriver klubben:

”Det är anmärkningsvärt att journalister och kommentatorer som påverkar den allmänna opinionen bygger upp sina nyheter på rykten och gissningar – kort sagt, ’byskvaller’.”

Klubben skriver också att man inte förhandlar via medierna och att medlemmarna kommer att informeras om hur det ligger till.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen