Industriarbetarnas tidning

Nytt projekt ska få ungdomar till industrin

14 februari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen och IF Metall går nu ihop för att rekrytera arbetslösa ungdomar till industrin.

Trots stora varsel och hög arbetslöshet är det fortfarande svårt för arbetsgivare inom IF Metall att hitta kvalificerad personal. I Gnosjöregionen startade Arbetsförmedlingen tillsammans med fackförbund och arbetsgivare ett projekt för två år sedan som gick ut på att hitta ungdomar med rätt kompetens. Tanken är att liknande projekt nu ska sprida sig till fler regioner. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) skriver på Dagens Industris debattsida att projektet väntas ge 300 ungdomar jobb under 2013 och växa till cirka 500 under 2014, men IF Metall vill inte gå ut med några siffror.

– Vi kan inte redan nu bedöma hur många det kommer att bli. Det låter jättefint, men vi lovar ingenting, säger IF Metalls utredningschef Ola Asplund.

Projektet gäller ungdomar under 25 år och företaget som anställer ska ha en ordentlig utbildningsplan och en godkänd handledare innan projektet startar. Anställningen pågår sedan i ett år och företaget ska betala minst 75 procent av minimilönen. Om inte ett aktivt beslut tas om att då sluta anställningen går det automatiskt över i vanligt kollektivavtal.

– Mycket av arbetsmarknadspolitiken handlar om att slänga in ungdomar i arbete och tro att de ska kunna simma. Med det här ger vi dem kunskaper i hur de gör, säger Ola Asplund.

Ola Asplund menar att den nedre gränsen för industriarbetare succesivt rör sig uppåt och att det därför behövs både mer teoretisk kunskap och högre utbildning nu. Han hoppas därför att projektet kan bli en framtida modell.

– Jag är ganska säker på att projektet kommer att bli av, men hur stort det blir beror till stor del på arbetsgivarna.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen