Industriarbetarnas tidning

Samtliga varslas på Rörvik Timber i Tvärskog

22 februari, 2013

Skrivet av LENNARTN LUND

Samtliga 35 anställda på Rörvik Timber i Tvärskog utanför Kalmar varslas om uppsägning. – Produktionen fortsätter dock som nu fram till sommaren, säger sågverkets VD Thomas Gustafsson.

Denna information fick de anställda igår, även underleverantörerna har informerats. De informerades också om att sågverkets framtid nu ska utredas. Verksamheten har under lång tid gått med förlust orsakat av låga försäljningspriser, en stark krona och höga råvarupriser.

– Det som ska utredas är råvaruflödet. Priserna nu i södra Sverige slår sönder alla kalkyler.  För vår del handlar det om importmöjligheterna från bland annat Ryssland, det är en fördel att Kalmar hamn ligger bara två mil härifrån. Sedan gäller det också att se vad det lokala beståndet kan ge, då blir ju transportkostnaderna lägre, säger Thomas Gustafsson.

Han understryker att sågverkets situation beror på faktorer som man inte råder över.

– Vi exporterar ju 85 procent av vår produktionen, då spelar sådant som en stark krona och ett svagt pund stor roll.

Danske Bank har i en nyligen publicerad analys av trävarumarknaden konsterat att sågverkens produktion i Sverige nu är den lägsta på 11 år. Eftersom produktionen i hela Europa nu ligger på rekordlåg nivå ger det enligt banken hopp om framtiden, men den starka kronan dämpar samtidigt förväntningarna.

För sågverket i Tvärskog gäller att Arbetsförmedlingen på måndag får ta del av varslet och att MBL-förhandlingar mellan företaget och GS-facket inleds på onsdag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.