Industriarbetarnas tidning

Tidsfuskare har sagt upp sig

28 februari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Gruvarbetarna som fuskat med tidsrapporteringen i Kirunagruvan har sagt upp sig själva, men behöver inte betala tillbaka alla pengar de är skyldiga. Det stod klart efter tre dagars förhandlingar mellan Gruvtolvan och LKAB.

En vecka har gått sedan LKAB upptäckte att 20 anställda fuskat med tidsrapporteringen. Skiftlag om sju personer ska ha turats om med att låta en person registrera arbetstid för alla, trots att de inte varit på plats. Fusket ska ha hänt på helger och enligt LKAB:s utredning har det pågått i åtminstone två år.

Ledningen och IF Metalls klubb Gruvtolvan har nu i tre dagar förhandlat om hur framtiden ska se ut för de 20 involverade. Under onsdagseftermiddagen kom de överens om att alla får gå från företaget, men att de inte behöver betala tillbaka allt som de är skyldiga.

– Det har inte handlat om en förhandling på det vanliga sättet. Facket har velat ha information om bakgrunden till uppsägningarna. Det har de fått och vi har nu kommit överens, säger Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på LKAB.

Enligt uppgifter till Nordnytt kommer de anställda att betala 20 000 kronor var till företaget, istället för de uppemot 100 000 som det egentligen handlat om. Anledningen är att Gruvtolvan anser att de anställdas familjer skulle ha tagit för stor skada vid ett större skadestånd. Jan Thelin, ordförande i Gruvtolvan, vill däremot inte kommentera sifforna. Avtalet är en överenskommelse mellan facket, LKAB och gruvarbetarna.

– Vad är en summa egentligen? Det tragiska i det här handlar inte om siffor.

I det här läget finns det enligt honom ingenting som är bra. Det handlar om 20 friska män, de flesta unga, som inte längre kan jobba kvar på föreraget.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa dem. De är fortfarande våra medlemmar, även om de nu är våra arbetslösa medlemmar, säger han. 

Alla 20 anställda kommer omedelbart gå från företaget och får aldrig mer återvända till LKAB eller någon av företagets underleverantörer.  

– En viktig anledning är att vårt förtroende för de här personerna är borta och därmed är det heller inte aktuellt med återanställning, säger Lotta Fogde.

Jan Thelin menar att det i grunden ändå finns ett organisationsfel som de nu kommer att gå vidare med.

– Det måste finnas en närhet inom företaget så att sådana här saker inte ska kunna hända, utan att man för den sakens skull förlorar förtroendet för varandra. Det måste vi jobba vidare med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.