Industriarbetarnas tidning

”Tro inte att detta är något vanligt”

19 februari, 2013

LKABDe gruvarbetare som misstänks för fusk med in- och utstämpling har ”samverkat på ett planerat och sofistikerat sätt”, misstänker LKAB. Gruvtolvan är kritisk till hur medierna hanterat händelsen.

Ett tjugotal gruvarbetare på LKAB misstänks för fusk med in- och utstämpling. Enligt uppgifter till Nordnytt har fusket gått till så att en person har stämplat in för andra på helgerna, så att de kan vara lediga, men ändå få lön.

– Det handlar om allvarlig misskötsel. Inte enskilda fall, vi misstänker att man samverkat på ett planerat och sofistikerat sätt, säger LKAB:s personachef Grete Solvang-Soltz.

Hon understryker att utredningen fortfarande pågår och att det handlar om ett unikt fall:

– Tro inte att detta är något vanligt.

Vilka arbetsuppgifter har de som misstänks?

– Det handlar om underhållsarbete, det gäller alltså inga i produktionen, man sitter inte nere i gruvan och lastar eller så.

Det har i medierna förekommit uppgifter om miljonbelopp – stämmer det?

– Vi har inte nämnt några summor, det är ju sådant vi tittar på i utredningen. Men vi vet redan att fusket pågått en längre period.

Vad händer härnäst?

– Vi försöker bli klara med utredningen så fort som möjligt, detta är självfallet en prioriterad fråga och det är viktigt att agera skyndsamt. När vi vet omfattningen blir nästa steg att diskutera påföljder. Och det innebär bland annat att ta kontakt med facket om vad som ska hända.

Ingen av de misstänkta har stängts av från sitt arbete. Men de som fuskat riskerar avsked när utredningen är klar. Grete Solvang-Soltz understryker att det inte är LKAB som valt att offentliggöra vad som hänt:

– Det hade varit bra om vi kommit längre med utredningen.

Från den utgångspunkten uttalar sig också Gruvtolvans ordförande Jan Thelin som är mycket kritisk till vad han ser som spekulationer i medierna:

– Det har sipprat ut påståenden om påståendena om utbrett fusk och stämmer detta så är det allvarligt för våra medlemmar. Men vi vet att det inte finns någon färdig utredning och inga uträkningar om miljonbelopp. Därför kan vi inte kommentera närmare vad som hänt.

– Vi räknar med att bli kontaktade när utredningen är klar. Nu vet vi inte vad som hänt och det tror vi inte att LKAB vet heller, ännu.

Jan Thelin är bekymrad över att det cirkulerar så många lösa påståenden:

– Det kan byggas upp en bild av att något hemskt har inträffat, en bild som låser våra överläggningar med företaget om vad som ska ske. Med tanke på att de påföljder som nämnts gäller ett brett spann, från varningar till avsked, är det allvarligt.

– Vi kommer naturligtvis att värna våra medlemmar. Och dessa spekulationer kan alltså förvärra problemen.

I samma andra antog Gruvtolvans styrelse ett uttalande, som bland annat presenteras på klubbens Facebooksida. Där skriver man bland annat:

”Det är anmärkningsvärt att journalister och kommentatorer som påverkar den allmänna opinionen bygger upp sina nyheter på rykten och gissningar – kort sagt, ”byskvaller”.

Gruvtolvan slår fast att:

  • Frågan fortfarande är under utredning och samtal sker löpande med LKAB
  • Gruvtolvan förhandlar inte via media, när förhandlingar eventuellt inleds
  • Vi kommer att informera våra medlemmar för att återge en sanningsenlig bild”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?