Industriarbetarnas tidning

Utbildningen gav Stellan arbete igen

13 februari, 2013

Skrivet av Malin Timan

Arbetslösheten är högre än på länge och industrierna går mot ännu ett tufft år. Men än finns det hopp om framtiden. 61-årige Stellan Bjursell är en av dem som lyckats.

Så blir du CNC-operatör

  • En CNC-operatör sköter datorstyrda maskiner inom verkstadsproduktion. Utbildningar finns på gymnasieskolans industritekniska program, på Yrkeshögskolan och vissa högskolor. Det går också att gå en arbetsmarknadsutbildning, till exempel Lernia där Stellan Bjursell läste. Kontakta då Arbetsförmedlingen så hjälper de dig vidare.

Så blir du svetsare

  • En svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter 
eller stålkonstruktioner. Flera gymnasieskolor, vuxenutbildningar, yrkeshögskolor och arbetsmarknadsutbildningar utbildar svetsare. Det kan också vara möjligt att få svetsutbildning genom kortare kurser som anordnas av företag som tillverkar och säljer svetsutrustning.

Validering

  • En arbets-sökande som saknar betyg elle-r intyg på sin utbildning eller yrkeserfarenhet kan validera sina kunskaper vid en utbildning. Efter ett avklarat test skriver läraren ut betyg, lämplig certifiering, licens eller annat som krävs. En validering kan göra att det går lättare att hitta jobb, eller att en utbildning inte behöver bli lika lång.

Källa: Arbetsförmedlingen

Efter 35 år inom industrin började Stellan Bjursell plugga. Han ser sig omkring i verkstadstekniklokalen på Lernia i Trollhättan. Det var där han validerade de Saab-kunskaper han hade, där han lärde sig att programmera och det var när han var där som han fick åtta jobberbjudanden redan innan utbildningen var klar.

Två år har nu gått sedan han lämnade Saab. Han hade då arbetat på företaget i 25 år och länge känt på sig vad som väntade.

– Det var större ångest när jag förstod att Saab var på väg att dö, än när jag senare fick veta att jag själv var sjuk. Jobbet var min hobby. Jag älskade att vara där.

Stellan är fyra år från pensionsålder. Trots det har han aldrig haft en tanke på att ge upp. Det är inte så han fungerar. I mars 2011 blev han svårt sjuk men gav inte upp då heller. I stället studerade han situationen, läste på och lyckades målmedvetet få kroppen att läka. Avbrottet från Saab hade flera likheter med sjukdomen, säger han.

Han deppade inte ihop, gav inte upp. Istället hoppade han på en mattekurs och fortsatte till Lernias CNC-utbildning. Mannen med trettio års erfarenhet och nu också grönt och blått certifikat i CNC-teknik blev snabbt populär på arbetsmarknaden.

– Det är det där med skaparglädjen, att reparera, göra analyser och hela tiden tillverka och förbättra. Det är ett otroligt stimulerande jobb som jag vill fortsätta med.

Stellan tar fram en kopp för att visa var han tror felet i arbetsmarknaden ligger. Med fingret ritar han en kvarts tårtbit. Så många jobb ligger ute på annonser, säger han. Han fortsätter dra fingret runt hela koppen och säger att så många är de egentliga jobben. CNC-utbildningens lärare Lennart Berntsson nickar instämmande. Ingen vågar längre lägga ut jobbannonser i Trollhättan. Med all den arbetslöshet som nu finns skulle de få tusentals ansökningar. Däremot går det inte att bortse från att jobben helt klart blivit färre.

– Vill man inte flytta nu så måste man åtminstone vidga sin sökarzon. Man kanske måste inse att den tidigare tiomilsradien behöver öka till femton.

Stellan Bjursells bästa tips till andra som blir av med sitt arbete är att inte ge upp, att fortsätta söka jobb på företag som inte lagt ut någon annons och att ta sig en riktig funderare över gamla erfarenheter och drömmar. Ögonen lyser när han berättar om lastbilskortet han precis ska ta, om när han i höstas jobbade i Norge och om kompisens firma som han funderar på att ta över.

– En dröm som jag haft länge, många år innan jag slutade på Saab, är att starta eget och nu har jag fått erbjudande om att göra just det. Jag vet inte vad som väntar runt nästa hörn, men jag är nyfiken på allt.  

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?