Industriarbetarnas tidning

Vi måste svara tufft mot rasismen

14 februari, 2013

Jag känner två tonårsgrabbar, två bröder. De är sådär drastiskt, lurvigt opolerade som bara killar i den åldern kan vara: snälla och hänsynslösa; kluriga och korkade; varma och bullriga. Korsa en teddybjörn med en babian och du får en tonårsgrabb.

Jag tänker på dem i dag efter att vi i LO-styrelsen har pratat om rasism och främlingsfientlighet. Unga män ur arbetarklassen är som bekant – många opinionsundersökningar tyder på det – särskilt benägna att sympatisera med de främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Om grabbarna jag känner är rasistiska partisympatisörer vet jag inte; de har nog inte tänkt så långt. Klart är dock att deras grumliga utbrott mot ”turkar” och ”negrer” skulle vinna omedelbar sympati hos Sverigedemokraternas järnrörs-viftande partifunktionärer.

Invändningar från mer sansande och stillsamma personer i bekantskapskretsen har svårt nå fram till pojkarna. De sakliga synpunkterna om människors lika värde har det lite kämpigt kan man säga, ungefär som en snöboll i helvetet eller en söndagsskolelärarinna i Sodom.

Vad dessa bröder, Sveriges troligen ledande konsumenter av kebab, egentligen har för anledning att klaga på turkar, är en smula oklart. Samma sak gäller den påstådda motviljan mot ”negrer”, ett begrepp som de för övrigt efter behag utvidgar till att gälla närapå vem som helst. Jag känner mig ganska säker på att deras attityd inte beror på studier av rasistiska urkunder eller på alltför flitig läsning av Tintins äventyr i Kongo eller om Pippi Långstrumps pappa. Nej, förklaringen får nog sökas på annat håll.

En dag sade en av killarna att bilverkstaden där han praktiserade inte fick kunder till sin biltvätt eftersom ”ett gäng negrer” tvättade bilar till kraftigt underpris. Jag påpekade att det antagligen berodde på att Fredrik Reinfeldts regering göder många mindre nogräknade arbetsgivare med Fas3-pengar som de glatt missbrukar på beskrivet sätt.

Ett klagomål borde därför riktas mot regeringen, tyckte jag. Detta verkade faktiskt också göra visst intryck på gossen ifråga.

Det gäller nog att skrapa på folks attityder. Varför säger till exempel mina vänner tonårspojkarna sådär? Säkert innehåller svaren mycket struntprat, med det finns antagligen också 
ibland ett eller annat sakförhållande som spelar in, självupplevda händelser som med rätt eller orätt kan skyllas på någon människa av utländsk härkomst.

Alla människor har lika värde, men å andra sidan är ingen perfekt och ofelbar.

Om någon i din närhet uttalar sig rasistiskt eller främlingsfientligt ska du svara tufft. De som kör med rasistsnack förtjänar inget finlir och silkesvantar.

Fråga hela tiden varför. Varför, varför, varför? Den som är missnöjd har ofta en förklaring på lut, om än aldrig så dålig. Vi måste skilja de arga tonårspojkarna från de egentliga fullkornsrasisterna! När diskussionen blir konkret uppstår chanser att sortera bort skitpratet och i stället bena ut eventuella problem.

Vi i arbetarrörelsen måste presentera de goda lösningarna på samhällsproblemen. Det är fan inte lätt, men bara så kan vi rädda människor ur rasisternas klor.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.