Industriarbetarnas tidning

”Arbetserbjudandet borde vara ett golv”

5 mars, 2013

Skrivet av

Gör villkoren som uppges i ansökan om arbetstillstånd juridiskt bindande. Då minskar risken att utländsk arbetskraft luras hit med falska löften. Det anser LO och oppositionen. Men regeringen håller emot.

Fler ansökningar avslås

Väntetiden för beslut om arbetstillstånd är mellan 7 och 10 månader.

Andelen ansökningar om arbetstillstånd som avslås av Migrationsverket ökar:

 • 2009: 5 %
 • 2010: 6 %
 • 2011: 10 %
 • 2012: 14 %

Fler arbetstillstånd återkallas:

 • 2009: 86
 • 2010: 264
 • 2011: 849
 • 2012: 835

Flest tillstånd beviljas för:

 • Medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske: 5 693
 • Dataspecialister: 3 301
 • Storhushålls- och restaurangpersonal: 893
 • Köks- och restaurangbiträden: 602
 • Civilingenjörer, arkitekter: 572

Avser 2012, då 16 329 arbetstillstånd beviljades.

En grupp kamerunska skogsarbetare beslöt att pantsätta hus och låna pengar för att ta sig till Sverige och arbeta. De gjorde det i tron om att de hade sex månaders arbete framför sig. Men resan till Sverige blev försenad och de anlände i juli och augusti istället för i början av maj. Det blev i själva verket två till tre månaders jobb, och betydligt mindre betalt än de hade trott.

I Uppdrag Gransknings tidigare inslag om skogsarbetarna framgick det att lön och andra villkor i det arbetserbjudande som skickas in till Migrationsverket inte är juridiskt bindande. Skogsarbetarna fick nya anställningskontrakt på plats, med ackordslön istället för fast månadslön och kortare anställning än de hade räknat med.

Regeringen och Miljöpartiet ser sedan en tid över lagen om arbetskraftsinvandring och ska presentera förslag på förändringar under våren i syfte att motverka att regler kringgås och arbetstagare utnyttjas. Men migrationsminister Tobias Billström (M) har varit tydlig med att de inte vill göra arbetserbjudandet juridiskt bindande.

Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet, förklarar varför regeringen anser att en sådan lösning inte är möjlig.

– Det är viktigt att sätta in den frågan i det större perspektivet av den modell vi har på svensk arbetsmarknad, där arbetstagare och arbetsgivare förfogar över sitt avtal. Det råder en avtalsfrihet. Avsikten har alltid varit att utländska arbetstagare i alla avseenden ska likställas med svenska arbetstagare och då skulle det innebära en stor förändring av den svenska modellen om man fråntog utländska arbetstagare sin avtalsfrihet.

Thord Ingesson, utredare på LO, är inte överens med regeringen.

– Problemet är att arbetserbjudandet upplevs som ett kontrakt från arbetstagarens håll.

– Vi anser att det skulle gå att göra det juridiskt bindande. På något sätt måste man lösa det här. Så fort arbetstagaren sätter sin fot i Sverige har han inget bra förhandlingsläge.

Exakt hur det ska fungera har LO inget färdigt förslag på, men en lösning kan vara att villkoren i arbetserbjudandet utgör ett golv som arbetsgivaren inte får gå under. En annan att det råder ett visst antal månaders uppsägningstid, så att de anställda har en chans att tjäna tillräckligt för att täcka kostnaden för att ta sig hit.

Miljöpartiet, som tillsammans med regeringen gör en översyn av lagen, sade i en riksdagsdebatt i mitten av februari att arbetsgivaren bör bifoga ett anställningskontrakt till ansökan om arbetstillstånd. De efterfrågade också verksamma sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot regelverket, till exempel skadestånd till arbetstagare.

Regeringen vill än så länge inte säga något om de förslag som ska läggas fram under våren, utöver att man hoppas kunna föreslå att Migrationsverket ska få utökade möjligheter att återkalla arbetstillstånd som getts på falska grunder.

Katarina Novák, vd på arbetsgivarorganisationen SLA med medlemsföretag i bland annat skogsnäringen, ser vissa problem med att göra arbetserbjudandet juridiskt bindande.

– I de gröna näringarna finns ett dilemma. Säsongen sträcker sig normalt från april till november och det uppger man när man ansöker. Men man kan lämna slutligt besked först i februari eller mars då man vet mer om när våren kommer. Om ett sånt erbjudande blir rättsligt bindande så kan de gröna näringarna inte ta hit arbetskraft.

Hon tycker att det är olyckligt att skogsarbetarna från Kamerun har trott att de hade sex månaders jobb och kan förstå deras reaktion. Därför går SLA nu ut och uppmanar sina medlemsföretag att vara väldigt tydliga i sin information till den arbetskraft som rekryteras, så att de vet att erbjudandet inte är ett kontrakt. De som rekryteras bör också informeras om vilka villkor som kommer att gälla innan de reser till Sverige.

– Om man anlitar en agent i ett annat land för rekryteringen rekommenderar vi också att man tar kontakt med ambassaden eller liknande i landet för att få hjälp att kontrollera att agenten är seriös, säger Katarina Novák.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.