Industriarbetarnas tidning

DA frågade medlemmarna: Krisavtal får kalla handen

11 mars, 2013

Skrivet av Malin Timan

Avtal 2013 De flesta av fackens medlemmar vill inte gå med på ännu ett krisavtal och fyra av fem är för låglönesatsningar. En tydlig signal till arbetsgivare och fackförbund, anser opinionsanalytiker Mats Lindström.

Det här är krisavtal

  •  2009 fattade 
IF Metall ett central-t kris-avtal. De anställda fick då gå ner till som lägst 80 procent av lönen oavsett om arbetstiden var lägre.
  •  För att avtalet skulle gälla krävdes det att fack och arbetsgivare kom överens lokal-t. Gjorde de det fanns det inge-n möjlighet för enskilda individer att säga nej.
  • I dag finns inga centrala kris-avtal men där-emot använder sig till exempel SSAB av egna varianter.
  • 47 procent av medlemmarna i GS, IF Metall och Pappers svarar nej på frågan om de kan tänka sig att ingå ett krisavtal.
  • 36 procent svarade ja 
  • 18 procent vet ej

Krisavtalens tid är förbi. Åtminstone om man får tro medlemmarna själva. I en undersökning som opinionsföretaget Novus gjort på uppdrag av Dagens Arbete, säger de flesta av de tillfrågade fackmedlemmarna att de inte vill gå med på ett krisavtal. Mats Lindstöm, opinionsanalytiker som ansvarat för undersökningen, tror att svaren visar på besvikelsen efter det centrala krisavtalet 2009. Han tror att många då hoppades och trodde att avtalet skulle ge fler jobb än vad det i själva verket gjorde.  

– Så det vi ser nu är nog en signal till fack och arbetsgivare att medlemmarna inte är så sugna på krisavtal längre, säger han.

Trots det använder sig arbetsgivare fortfarande av modellen. Teknikföretagens vd Åke Svensson menar att höstens kris är mycket allvarlig men att det inte går att jämföra med hur det såg ut 2009. Därför finns det inga nya diskussioner om nya centrala krisavtal. Däremot menar han att företag som nu drabbats av krisen i Europa måste välja mellan att dra ner på produktion eller kostnader. I de fallen anser han att företagen själva ska ha möjlighet att fatta lokala avtal.

– Vi ser framför oss en lång period med låg tillväxt, om ens någon tillväxt, och när vi nu är i det här läget måste företagen själva ta ställning till om det behövs lokala krisavtal, säger han.  

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, anser inte att argumentet håller.

– Det är fult av arbetsgivarna att spela på medlemmarnas utsatthet. Alternativet de har är att gå ut i arbetslöshet med Europas sämsta a-kassa.

Matts Jutterström, ansvarig för Pappers avtal, håller med. Han menar att det är lätt för ett fackförbund att kritisera krisavtal, men svårare för de personer som själva tvingas ta ställning. Det är också därför Pappers anser att enskilda personer eller företag inte ska behöva välja.

– Det jävliga är att om du går med på ett krisavtal i år är det ju ingen garanti för att jobbet finns kvar nästa år, säger han.

Fackförbundet GS har också varit emot avtalen länge och förbundets avtalssekreterare Tommy Andersson tror att fler och fler medlemmar börjat förstå att de inte ska behöva ta hela smällen själva när företagen går dåligt.

IF Metall, Pappers och GS är alla för låglönesatsningar och en majoritet av de tillfrågade i undersökningen anser också att arbetstagare med lägst lön ska få större procentuell löneökning än de med högre lön. Men Teknikföretagen håller inte med. Åke Svensson anser att det skulle göra det svårare att komma in på arbetsmarknaden och att det därför är bättre att satsa på lägre ingångslöner med individuella höjningar.

– Det måste bli lättare och inte svårare att komma in på arbetsmarknaden och då spelar prislappen stor roll för arbetsgivaren, säger han.  

Trots att Teknikföretagen tror att konjunkturen kommer att fortsätta nedåt ett bra tag till, tror ändå fackförbunden att vinden har vänt för den här gången.

– De flesta gör bedömningen att vi har bottnat nu. Självklart är det ingen som vet, men om vi inte är längst ner så är vi i alla fall nära och jag tror att vi kommer ligga här och tuffa på tills det vänder i Europa, säger Veli-Pekka Säikkälää.  

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.