Industriarbetarnas tidning

”Den viktigaste frågan är arbetstiderna”

15 mars, 2013

Avtalsupploppet är snart här. Vi har frågat åtta medlemmar: Vilken är den viktigaste frågan för dig i avtalsrörelsen?

Pia Ahopelto, maskinoperatör, Astra Zeneca, Södertälje. (Bild ovan)
– Jag har inte tänkt så mycket på det egentligen. Men en del av det som togs upp på vårt medlemsmöte lät inte så bra. Att arbetsgivarna vill ha större möjligheter att styra över våra arbetstider är dåligt. Jag tycker det fungerar bra som vi har det nu. Jag jobbar tvåskift och det vill jag fortsätta med.

Adam Embaie, 
drifttekniker, 
Astra Zeneca, 
Södertälje.
– Generellt är 
väl inget av det arbetsgivarna vill bra men den viktigaste frågan är arbetstiderna.
Själv jobbar jag kontorstid, men det kan bli problem 
för folk att få familjelivet att gå ihop om man aldrig kan vara säker på hur länge man jobbar på dagen. De kommer inte att kunna styra över privatlivet. 
Jag hoppas facket hindrar arbetsgivarna från att få igenom sina krav. Men 
man måste ju alltid kompromissa, så 
är det ju.

Gudrun Mossberg, maskinoperatör och skyddsombud, Astra Zeneca, 
Södertälje.
– Visst känns det som att det går bakåt ibland men jag tycker ändå att det här är en bra arbetsplats. Men förslagen om arbetstiderna låter som en försämring. Mig drabbar det inte så mycket men barnfamiljer måste ju kunna planera sin tid och det kan nog bli svårt med sådana regler som arbetsgivaren vill ha.

Göran Lindblom, 
produktionsadministratör,  Astra Zeneca, Södertälje.
– Vi blir ju helt livegna om arbetsgivarna får igenom sina förslag om att de ska kunna styra mer över arbetstiden, så det hoppas jag att facket kan stoppa. Våra rättigheter försvinner mer och mer men vi får fler skyldigheter. Det känns som att det är mycket som har försämrats och urholkats. Las till exempel, den behöver vi få fason på igen.

Marie Green, arbetar i fönsterfabriken på Elitfönster, Vetlanda.
– Anställningstryggheten är en sak som jag har tänkt på. Som det är nu kan arbetsgivaren hålla på och bolla för länge med olika anställningsformer utan att ge fast jobb. Arbetstiderna och lönen är också viktiga frågor, men det är ju tuffa tider nu så det kan nog bli svårt att få till bra löneökningar.

Krister Falk, arbetar i sågen på Setra, Skinnskatteberg.
– Lönen är ju alltid en aktuell fråga, förstås. Men även arbetstiderna och arbetstidsförkortningen. Det har varit svårt att utnyttja arbetstidskontot till att verkligen ta ut extra ledighet. Snarare har de velat att man ska jobba övertid. Men man vill ju kunna ha ett liv utanför arbetet också.

Joakim Titusson, snickare, Myresjöhus, Myresjö.
– Jag är inte så 
insatt i vilka frågor som drivs just i år men arbetstidsförkortningen är det ju en del prat om. Jag tycker det är viktigt att göra något åt det allt stressigare tempot på arbetsplatsen. Allt färre anställda ska göra allt mer. Stressen som blir påverkar ju även ens sociala och personliga liv.

Jonas Andersson, arbetar i justerverket på Setra, Skinnskatteberg.
– En fråga som borde drivas varje år är arbetstiden för dem som jobbar treskift. Man måste få ordning på antalet timmar och den sammanhängande ledigheten. Det skiftsystem vi har inom vårt avtalsområde fungerar dåligt som det är nu. Sedan ska givetvis skäliga löneökningar alltid vara på agendan.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.