Industriarbetarnas tidning

Det finns alltid en kris att ta hänsyn till

13 mars, 2013

Tycker du att avtalsrörelsen går trögt? Det kan jag själv tycka att den gör i mina dystra stunder. Om vi ser tillbaka på tidigare förhandlingar är det dock så här det brukar vara.

Minst ett halvår innan det gamla avtalet löper ut börjar fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna propagera för sin syn på vad ett nytt avtal bör innehålla. Facken brukar ha krav på löneökningar, ökad trygghet och jämställdhet på jobbet. Arbetsgivarorganisationerna brukar kräva att allt ska bestämmas lokalt av arbetsgivarna själva.

I arbetsgivarnas sagobok är ”Krisen”, med stort K alltid närvarande. Antingen härjar den redan för fullt (som i år) eller står på lur runt närmsta hörn (som i högkonjunkturen 2007), i alla situationer manande oss till återhållsamhet i form av små eller obefintliga löneökningar. Om vi trodde på sagorna skulle vi lika gärna kunna ge upp direkt inför denna arbetsgivarnas egen variant av Moment 22. Vi i facket vänder på steken och kräver löneökning och förbättringar i alla lägen; det är bara frågan om de ska vara större eller mindre. Du känner givetvis redan till allt detta.

När det är tre månader kvar börjar förhandlingarna. Länge ser det ut som om det inte händer så mycket. Det pågår ändå en hel del aktiviteter bakom kulisserna. Sakta men säkert byggs trycket upp för att slutligen pressa fram ett nytt avtal. Ibland uppstår konflikter då fack och arbetsgivare med hjälp av stridsåtgärder som strejk och lockout försöker pressa motparten till eftergifter. Det händer inte ofta. Förr eller senare blir det nya avtalet färdigt.

När du läser det här är vi mitt inne i mars månad. Om inget intressant redan har hänt, kommer det garanterat snart att göra det. Det är ju bara ett par veckor kvar att spela på. Vid det här laget är de opartiska ordförandena (opo) inom Industriavtalet i full fart med att utforma kompromissförslag för att hjälpa de berörda facken och deras arbetsgivarmotparter fram till nya avtal.

Vi i Pappers har inte anslutit oss till Industriavtalet, men vi påverkas ändå mycket av vad som händer på det området. Våra arbetsgivare, Skogsindustrierna/Industriarbetsgivarna, är part i Industriavtalet och tar därför stor hänsyn till det. Svenskt Näringsliv och det statliga Medlingsinstitutet förväntar sig också att något område inom industrisektorn gör upp först.

Det skulle förstås mycket väl kunna vara Pappers, men mycket talar ändå för att något av alla de andra blir färdiga först. Det är ju inte heller fråga om någon kapplöpning. Det delas inte ut något pris till den som kommer först. Det är viktigare att avtalet blir väl genomarbetat och bra på så många sätt som möjligt; löneökningen är bara en av delarna. Först ut sätter dock ”märket, det vill säga avgör i praktiken hur stora löneökningarna blir, även på andra områden.

Om det fortsätter att gå trögt också resten av mars månad, är det mycket bekymmersamt. Det tyder i så fall på att det är svårt för parterna att komma överens. Då är det dags för dig att förbereda dig på en konflikt. Tillsammans med de andra medlemmarna i Pappers måste du då sätta dig in i vad en konflikt innebär för er, vad som krävs och vad ni måste göra. Din lokala Pappersavdelning har fått förbundets konflikthandbok. I den står allt du behöver veta. Låt oss dock hoppas att vi får ett nytt, bra avtal under fredliga former.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?