Industriarbetarnas tidning

’’Det har blivit mycket 
roligare att gå till jobbet’’

18 mars, 2013

Skrivet av

När jobbet flyter på riktigt bra på Indexator i Vindeln då är det ”lean nå jävulskt”. Där hoppas man införa lean production som det goda arbetet.

Så lyckas 
ni med lean

Kennet Bergqvists tips till den klubb som vill göra lean till det goda arbetet:

  • Låt projektet 
få ta tid.
  • Börja med 
värderingarna.
  • Satsa på utbildning.

Lean production: Grundtanken är att processerna hela tiden ska utvecklas i en resurssnål miljö. Allt spill elimineras, allt onödigt arbete tas bort och arbetet sker i mångkunniga arbetslag med
decentraliserat ansvar.

5S: En japansk metod att skapa ordning och reda
på arbetsplatsen. På svenska handlar det om sortera, systematisera, städa, standardisera och sköta om.

– Det handlar om att göra ofel, säger Mariah Klöfver, Joakim Lindmark och Magnus Gottnersson, tre verkstadsarbetare som sett sin arbetsplats förvandlas de senaste två åren.

– Till det bättre. Vi har mer att säga till om nu. Vi kan påverka mer och det har blivit mycket roligare att gå till jobbet, säger Mariah.

Begreppet lean production har ibland kommit att förknippas med mager produktion, där färre ska göra mer. 
Eller rätt och slätt med begrepp som 5S, att hålla ordning och reda på grejerna i verkstan.

På Indexator tänkte man annorlunda. Där ville man införa lean som det goda arbetet.

Och det var IF Metall-klubben som drev frågan. Stödet fanns hos ägarna och hos ledningen.

– Vi var tidigare ett ganska polariserat företag med många tvister mellan parterna, säger Kennet Bergqvist, tidigare IF Metall-klubbens ordförande och i dag lean-coach på heltid.

Trots det konfliktfyllda klimatet utsågs fackordföranden till den som skulle starta och utveckla ett nytt arbetssätt.

Företaget hade innan lean-projektet startat ett arbete för ökad jämställdhet. Inte bara för att fler tjejer skulle lockas att söka jobb på företaget utan också för att få i gång en diskussion om värderingar.

– Om man ska skapa en bestående förändring måste man börja med värderingarna, säger Kennet (bild nedan t.h.).

När företaget körde igång lean-projektet började man inte – som så många andra – att prata om
5S och att hålla ordning på grejerna i verkstan.

IF Metallklubbens ordförande Kennet Bergqvist fick ansvaret att utveckla ett nytt arbetssätt: lean som det goda arbetet. I dag är han lean-coach på företaget. – Vi pratade om filosofin, om värdegrunden, om människors lika värde. Det viktiga är att få människor att förstå våra värderingar och folk själva får vara med och påverka från början. Inga utomstående konsulter ska komma hit och bestämma hur vi ska jobba, det måste vi diskutera fram själva.

Först trodde man sig kunna kopiera ett arbetssätt från Scania. Det blev fiasko och en påminnelse om att förändringen bara kunde göras utifrån Indexators egna förutsättningar.

På verkstan bildades först sex förbättringsgrupper, själva navet i processen. Grupperna skulle påbörja omdaningen av arbetsplatsen. De skulle kunna påverka innehåll och upplägg så mycket som möjligt.

Varje grupp utvecklades i tre steg.

Först handlade det om att diskutera värderingarna. Nästa steg för gruppen var att diskutera hur gruppen skulle kunna bidra med att förändra sättet att jobba på. Det tredje steget handlade om individens plats i gruppen och hur man håller förbättringsmöten.

I dag finns 17 förbättringsgrupper på företaget, varav tre på kontoret.

Mariah Klöfver, Joakim Lindmark och Magnus Gottnersson kör fler-operationsmaskiner och ingår i en förbättringsgrupp. Varje morgon har de ett kort ”pulsmöte” för att kolla om det varit några tillbud, om det saknas personal, om maskinerna är okej och om det inträffat något som kräver åtgärder.

Varje tisdag har de dessutom ett längre möte där de går igenom hur man ligger till i förhållande till produktionsmålen. Här diskuterar man också nödvändiga åtgärder på kort och lång sikt för att rätta till eventuella problem. Allt sammanfattas på gruppens egen anslagstavla.

Joakim säger:

– Det är viktigt att varje förbättringsgrupp får utforma sitt sätt att jobba. Man kan bara se på förbättringstavlorna, de ser olika ut beroende på gruppen.

– Det är också viktigt att vi får misslyckas i vårt arbete, säger Magnus.

– Då vågar man ta initiativ också.

Två års förändringsarbete har lett till resultat. Enligt en enkät bland de anställda har man fått bättre arbetsinnehåll, mer problemlösning i arbetsuppgifterna, ökat inflytande, bättre arbetsmiljö och ökad chans till utveckling.

Sjukfrånvaron har minskat, både den korta under två veckor och den längre. De nyckeltal som är viktiga för företagets ekonomi har också förbättrats. Kvaliteten har förbättrats och leveranssäkerheten har ökat.

Så allt är frid och fröjd då? De tre tittar på varandra och funderar.

– Inte alls. Men jobbet är bra mycket bättre och roligare än tidigare. Ibland är det riktigt … lean nå jävulskt, säger Joakim Lindmark.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.