Industriarbetarnas tidning

GS skickar hem delegationerna

27 mars, 2013

Skrivet av

Fortfarande inga besked om när ett slutligt bud kan komma i avtalsförhandlingarna. Fackförbundet GS skickar hem samtliga avtalsdelegationer och förbereder sig för en eventuell konflikt.

Fackförbundet GS har beslutat att skicka hem samtliga sina avtalsdelegationer. De har ännu inte fått besked om när ett slutbud kan komma. 

– Vi kan inte ha delegationerna inne bara för att sitta och vänta på en slutlig hemställan som inte kommer, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

Under natten till onsdag har GS och motparterna haft kontakt med de opartiska ordförandena, opo. Men parterna står otroligt långt från varandra, enligt GS.

I samtliga avtal utom skogsavtalet har GS och motparterna löst de avtalsspecifika frågorna. 

Två stora frågor återstår att lösa. Dels lönenivåerna, som arbetsgivarna enligt GS inte vill höja till en nivå som facken anser är rimlig.

Dels avtalsförsäkringarna. Under tisdagen återupptogs förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv. De fortsatte i dag onsdag, men avbröts efter en kort stund. De fortsätter troligtvis inte förrän på långfredagen.

Under eftermiddagen i dag kommer frågan om avtalsförsäkringarna att lyftas på LO:s avtalsråd.

Facken fokuserar på föräldraförsäkringen med löneutfyllnad under föräldraledigheten. I dag finns liknande lösningar i många avtal. Facken vill ersätta avtalens olika lösningar med en kollektiv avtalsförsäkring. Något som även arbetsgivarna kan tänka sig, men parterna är inte överens om kvalifikationsregler och hur många månader en utfyllnad av lönen ska betalas.

– Vi har fem månader i våra avtal i dag och vi kan inte gå med på en försämring, säger Tommy Andersson.

Facken har krävt att det ska finnas en överenskommelse om avtalsförsäkringarna innan de skriver på några nya avtal. Därför dröjer den slutliga hemställan från opo.

Årets avtalsrörelse är ovanlig, tycker Tommy Andersson.

– Det pågår parallella diskussioner om saker och ting som borde vara klara. LO begärde förhandlingar om avtalsförsäkringarna redan i höstas och vi sitter fortfarande med den frågan olöst.

Läget är allvarligt, menar GS, som nu jobbar med de praktiska förberedelserna inför en eventuell konflikt.

– Det ligger i sakens natur. Den första april är vi avtalslösa. Vår avsikt är att teckna ett nytt avtal och vi har en ordning enligt industriavtalet med partsgemensamma överläggningar. Men går det i den här farten kanske vi måste ta till en konflikt för att få ett avtal.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?