Industriarbetarnas tidning

Omplaceringar av fackledarna efter strejken på Volvo i Indien

13 mars, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

Efter hungerstrejken på Volvos lastbilsfabrik har de tongivande fackföreningsledarna omplacerats till jobb med mindre kvalificerade arbetsuppgifter. Facket kallar det en hämnd för strejken. Företaget säger att det beror på dålig ekonomi.

Efter strejken på Volvos lastbilsfabrik i Bangalore i Indien har de tongivande fackföreningsledarna omplacerats. Alla tre har varit anställda sedan fabriken öppnade för femton år sedan. Den senaste tiden har de mest jobbat med dokumentation av processerna – en sorts skrivbordsjobb. Nu är alla tillbaka på verkstadsgolvet.

– Vi har nedgraderats från våra skrivbordsjobb till att jobba bredvid nyanställda på verkstadsgolvet, säger Raja SV som sitter i fackklubbsstyreslen och är en av de drabbade.

Fackklubbens ordförande YM Swamy och kassör Mohan More är de andra två. More har blivit omplacerad till sammansättningslinan, arbetsuppgifter han inte haft på 14 år.

– Det är ganska klart att det handlar om någon slags hämnd för strejken. I alla dessa år har vi praktiserat en förhandlingsordning där vi alltid har möten med alla inblandade kring omplaceringar. Den här gången blev vi bara tillsagda, säger Raja SV.

Joseph Raviraj, personalchef på fabriken, tillbakavisar anklagelserna.

– Det har inte skett någon nedgradering av någons arbete. Det enda som hänt är att folk har blivit tillsagda att göra sitt jobb, säger han.

Enligt Raviraj har företaget utvärderat och förändrat produktionsprocessen under strejkens gång. Anledningen är att förbättra lönsamheten.

– Det som de brukade göra, dokumentation etcetera, det arbetet finns inte längre. De är anställda som operatörer. Den delen av arbetet, att slå in data i systemen, det är inte tillgängligt längre, säger han.

– Vi har förändrat våra processer för att bli effektivare och öka produktiviteten. Ekonomin är mycket dålig just nu, säger han.

Han menar också att företaget har förhandlat med facket om förändringarna.

– Under strejken diskuterade vi det här under en mängd förhandlingar, säger han.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om strejken och hungerstrejken på Volvo i Indien. Läs hela granskning av Volvo här.

Fotnot: Kina Wileke, presschef på Volvokoncernen har i efterhand skickat följande kommentar: ”Detta är en förändring som berör totalt drygt 100 personer varav över 80 har fått nya eller delvis nya arbetsuppgifter. Att det enbart skulle handla om tre personer och att det skulle vara en följd av deras engagemang i strejken är helt fel. Det här har varit en diskussion som pågått under lång tid där facket har varit informerade och samtyckt till förändringen.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.