Industriarbetarnas tidning

Psykisk ohälsa hos kvinnor ökar

27 mars, 2013

Sjukfrånvaron fortsätter att öka, rapporterar Försäkringskassan. Framför ökar den psykiska ohälsan hos kvinnor. – Hårdare krav måste ställas på arbetsgivarna så arbetsplatserna anpassas till de som faktiskt jobbar där, säger LO-utredaren Kjell Rautio.

Fakta/Sjukpenning

Den som är anställd och blir sjuk kan få sjuklön från arbetsgivaren upp till 14 dagar. Därefter kan man få sjukpenning från Försäkringskassan i högst 364 dagar under en 15-månadersperiod. Den som är arbetslös, föräldraledig, ledig med graviditetspenning eller egen företagare kan få sjukpenning redan från början av sjukperioden.

Sjukpenningtalet är antalet utbetalda sjukpenningdagar.

Sjukersättning, tidigare förtidspension, är en ersättning för den som är mellan 30 och 64 år och som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada elelr funktionsersättning.

Aktivitetsersättning är en ersättning till den som är mellan 19 och 29 år oh som trolige inte kommer t kunna arbeta heltid minst ett år på grund av sjukdom, skada eller funktionsersättning.

Källa: Försäkringskassan

I en rapport till regeringen konsterar Försäkringskassan att sjukpenningtalet (se faktaruta) fortsätter att öka. I februari var det 7,81 dagar, en ökning på ett år med 0,9 dagar. Skillnaden mellan könen är påtaglig: Kvinnors sjukpenningtal är 9,99 dagar jämfört med 5,69 dagar för män.

– Att kvinnor sedan länge har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro som männen är oroväckande, säger socialminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande. Han är också bekymrad över att sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa stiger.

Såväl Försäkringskassan som socialminstern understryker att ökningen sker från en låg nivå – sjukpenningtalet sjönk oavbrutet från 2003 till och med 2010. Den ökning som nu sker inleddes i åldersgrupperna över 30 år. Men sedan ett och ett halvt år är ökningen snabbast i gruppen 20-29 år.

Ökar gör också diagnosen psykisk ohälsa. Det är den största diagnosgruppen för anställda kvinnor (40 procent) och för arbetslösa kvinnor och män.

I sin analys av detta hänvisar Försäkringskassan bland annat till Statistiska Centralbyråns (SCB) undersökning av levnadsförhållanden som visar att andelen av befolkningen som upplever sömnbesvär har ökat och är stört bland kvinnor.

– Den psykiska ohälsan tillsammans med kraven i arbetslivet och dess påverkan på sjukfrånvaron utgör helt klart ett område som är viktigt att studera vidare. Inte minst mot bakgrund av att det ser ut att en generell ökning av sjukfrånvaron som uppträder över hela arbetsmarknaden, konstaterar Förskäringskassan.  

Kjell Rautio är välfärdsutredare på LO med ansvar bland annat för sjukförsäkringsfrågor. Han hänvisar till forskningen om stress och psykisk ohälsa:

– Ökade krav i kombination med minskat inflytande leder till psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att ställa högre krav på arbetsgivarna. De måste bli bättre på att skapa arbetsplatser som är hållbara och inte genererar ohälsa. Nu ställs det allt oftare orimliga krav, man verkar utgå från någon slags arbetskraft som inte finns. Det är arbetsgivarna som har ansvaret för arbetsmiljön. 

Sjukfrånvaron fortsätter att öka, rapporterar Försäkringskassan. Framför ökar den psykiska ohälsan hos kvinnor.

– Hårdare krav måste ställas på arbetsgivarna så arbetsplatserna anpassas till de som faktiskt jobbar där, säger LO-utredaren Kjell Rautio. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?