Industriarbetarnas tidning

Tumult när skogs­arbetare fick pengar

1 mars, 2013

Skrivet av

Det var upprörda känslor under torsdagen när en grupp kamerunska skogsarbetare fick pengar för utebliven lön. Bara ett fåtal har fått ersättning och alldeles för lite, anser de. – Det går inte för dem att åka hem med de skulder de har där, säger Ulrika som har hjälpt kamerunierna.

Under torsdagen träffade representanter för fackförbundet GS och arbetsgivarorganisationen SLA en grupp kamerunier för att lämna över de pengar de har rätt till enligt tidigare förhandlingar mellan GS och SLA.

På plats fanns inte bara de skogsarbetare som skulle få ersättning utan också flera andra som har jobbat för Skogsnicke AB.

– De hade väldigt många kritiska frågor och ifrågasatte vår roll, säger Magnus Lindberg, GS ombudsman som träffade kamerunierna.

Under drygt två timmar svarade GS och SLA på frågor från skogsarbetarna, som är missnöjda med att inte alla har fått ersättning och att nivån på beloppen som betalats ut är lägre än de förväntade sig.

Förhandlingarna mellan GS och SLA har rört 15 personer som GS fått fullmakt att förhandla för. Men även de övriga anställda ska ha pengar, något som GS och SLA båda lyfter fram.

– Vår hållning är att det är arbetsgivarens förbannade skyldighet att tillämpa kollektivavtalet för alla. Och det är SLA:s skyldighet att bistå, säger Magnus Lindberg.

Katarina Novák, vd på SLA, säger att de var i kontakt med Niklas Gotthardsson på Skogsnicke så sent som i går.

– Vi har sagt att han måste räkna ut rätt lön för alla andra anställda.

Kommer SLA följa upp att han verkligen gör det?
– Ja, det kan ni vara övertygade om att vi kommer göra, för det tar aldrig slut det här annars. Vi kommer absolut inte att släppa det här, säger Katarina Novák.

Även om resten av skogsarbetarna ersätts för utebliven lön räcker det inte, menar Ulrika, som har hjälpt kamerunierna.

– De har trott att de skulle få jobba i 6 månader eftersom det var vad som stod i arbetserbjudandet. De trodde att det var ett riktigt kontrakt.

I arbetserbjudandet, som arbetsgivaren skickar in till Migrationsverket inför beslutet om arbetstillstånd, finns uppgifter om lön och längd på anställningen. Men uppgifterna är inte rättsligt bindande. När kamerunierna var på plats i Sverige fick de sina anställningskontrakt.

Ankomsten till Sverige försenades. Istället för att komma i maj anlände de i juli och augusti, vilket ledde till att de arbetade mellan två och tre månader. Inkomsterna har blivit betydligt lägre än vad de räknade med när de fattade beslutet att låna pengar eller pantsätta egendom i Kamerun för att bekosta resan till Sverige.

– Det går inte att åka hem. De har såna skulder hemma, säger Ulrika.

Hon vill att regeringen ska ändra lagen och göra arbetserbjudandet rättsligt bindande samt att lagändringen ska gälla retroaktivt.

För att förhindra att liknande missförstånd upprepas uppmanar arbetsgivarorganisationen SLA sina medlemmar att vara extra tydliga med information om vilka villkor som kommer allt gälla till den personal som rekryteras från utlandet innan de är på plats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?