Industriarbetarnas tidning

GGP: ”Anläggningarna i Tranås och Italien går på halvfart”

29 april, 2013

GGP har fyra anläggningar som sedan flera år dras med en betydande överkapacitet, skriver Georg Metz, vd i GGP Group i ett mejl. Enligt honom äventyras koncernens lönsamhet om produktionen inte flyttas från Sverige till Italien.

Georg Metz, vd i GGP Group:
”Den som läser artiklarna om GGP och flytten av åkgräsklippare från Tranås till Italien får intrycket att flytten äventyrar hela koncernens lönsamhet. Det förhåller sig precis tvärt om; koncernens lönsamhet äventyras om vi inte flyttar.

GGP har fyra anläggningar som sedan flera år tyvärr dras med en betydande överkapacitet. Två av anläggningarna, de i Tranås och italienska Campigo, har liknande produktionsinriktning och går båda på halvfart. Åkgräsklippare har tidigare varit en lönsam produkt men har stigande produktionskostnader samtidigt som konkurrensen blivit mycket hårdare. Genom att flytta produktionen från Sverige till Italien får vi mycket bättre kapacitetsutnyttjande på koncernnivå och säkrar därmed vår konkurrensförmåga. Vi har duktiga medarbetare i Tranås och det är mycket tråkigt att vi har tvingats säga upp ett betydande antal av dem. Vi arbetar på olika sätt för att mildra konsekvenserna för de drabbade personerna. Det har aldrig varit aktuellt att flytta från Italien till Sverige, vi har inte plats för den italienska produktionen i Tranås.

I Tranås kommer vi även i fortsättningen att tillverka stora åkgräsklippare för professionellt bruk och orten kommer även att vara GGP:s logistikcenter i Norden.

En artikel beskriver Tranåsfabriken som GGP:s  mest lönsamma anläggning. Det är missvisande; GGP Sweden är inte samma sak som Tranåsanläggningen. I GGP Swedens räkenskaper ingår en rad internationella koncernaktiviteter och försäljning av en stor mängd produkter som är tillverkade i andra länder, många av dem bär varumärket Stiga. Jag vill gärna framhålla att Stiga är GGP:s viktigaste varumärke och att vi kommer att fortsätta att vårda det och investera ännu mer i det än idag, vilket kommer att gynna våra återförsäljare och våra kunder i Sverige, Norden och alla våra övriga marknader. Det är den bästa strategin framåt för GGP Sweden, GPP i Tranås och för hela GGP-koncernen”, skriver Georg Metz.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.