Industriarbetarnas tidning

”Hamp;M tog sitt ansvar – nu vill vi att de tar mer”

8 april, 2013

I Kambodja svimmar arbetare i textilfabrikerna, fängslas och trakasseras fackföreningsledare och beslagtas fattiga bönders mark för att övertas av rika företag. Vi träffade människorättsaktivisten Yeng Virak som varit i Sverige för att informera om hur illa det är ställt i hans land.

– Det är sorgligt. Kambodja är tillbaks på ruta ett.

Det var  en dyster Yeng Virak, ordförande för den kambodjanska människorättsorganisationen Community Legal Education Center, som mötte oss i Stockholm. Hit har han kommit tillsammans med två kolleger för att delta i en konferens där aktivister från världens mest förtryckta länder deltar.

Men de ska också passa på att träffa svenska makthavare, för att uppmärksamma dem på läget i hemlandet. Ämnet är hur den kambodjanska regeringen tar land från fattiga bönder och sen hyr ut den till rika företag.

Att det går våldsamt till, så våldsamt att en fjortonårig flicka förra året sköts ihjäl när hon försökte försvara sin mark. Om att fattiga bönder som blivit av med sin mark bland annat tvingas till landets textilfabriker där arbetare svimmar eftersom lönen de får inte räcker till ordentlig näringsrik mat. Att de jobbar sex dagar i veckan, minst tio timmar om dagen, trots att lagen förbjuder det. Att de som jobbar i fabrikerna till 90 procent är kvinnor och att de jobbar på korta kontrakt som är lätta att låta bli att förlänga om någon blir gravid. Eller kräver högre lön. Eller går med i facket. Virak och hans kolleger vill också påminna om att det är på dessa tillverkningsvillkor som klädjätten H&M förses med tyger.

– Det kanske ser ut som att underleverantörerna följer H&M:s uppförandekod och att landets alla lagar följs, men i verkligheten följs inget av detta, säger Virak. Det handlar om ren och skär profit på redan fattiga och svagas bekostnad. Vi vill att svenska regeringen och svenska folket ska förstå hur det går till och ställa krav på H&M att deras uppförandekoder verkligen följs.

Tidigare i år hungerstrejkade textilarbetare vid Kingslandfabriken i Phnom Penh efter att ägaren stängt och dragit med pengarna. Kvar stod arbetarna utan att få ut sina löner. Först sa H&M, som tidigare handlat upp tyger från fabriken, att det inte var deras ansvar. Men till sist ändrade de sig och hjälpte tillsammans med andra uppköpare till att betala pengar till arbetarna.

– Bra, säger Yeng Virak. De tog sitt ansvar. Nu vill vi att de tar mer ansvar.

Dagen innan vi träffar Yeng Virak har han gjort ett besök i en svensk domstol. Han är djupt imponerad, säger att stämningen var vänskaplig, att alla satt bredvid varandra, tillsammans. Sida vid sida. Och bäst av allt: domaren hade stått på den svages sida. Så där går det inte till i Kambodja. Tvärtom. Och det blir bara värre och värre. Människorättsaktivister som han själv får det allt svårare. Regeringen gör allt den kan för att kväsa obekväma röster och begrava yttrandefriheten. I ett försök att avskräcka folk från att ta del av ocensurerad information, vill regeringen att alla internetcaféer ska förses med övervakningskameror för att kunna hålla koll på vilka som surfar. Dessutom bör dessa caféer enligt förslaget befinna sig minst 500 meter från närmsta skola, vilket i praktiken skulle göra det helt omöjligt för dessa att existera i centrala Phnom Penh.

– Förra året försökte regeringen kraftigt minska rättigheterna för NGO:s (icke statliga organisationer, reds.anm), säger Virak, men protesterna från bland annat Sverige blev så högljudda att de backade. Men det finns andra sätt att komma åt oss, till exempel med en handfull lagar som kan användas för att svartlista eller fängsla den som sticker upp. Min egen organisation hör till den mest hatade och jag har själv suttit fängslad.

I juli är det val i Kambodja och inför detta vill Virak och hans kolleger att Sverige ska låta makthavarna veta att de har omvärldens ögon på sig. För det kommer inte att bli ett fritt och demokratiskt val, säger Yeng Virak.

– Alla partier måste kunna ställa upp men det är en omöjlighet när oppositionsledaren befinner sig i exil och har ett tolvårigt fängelsestraff att vänta så fort han återvänder till Kambodja. Men om omvärlden uppmärksammar detta så kanske, kanske kan Kambodjas regering lyssna.

AGNETA PERSSON

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.