Industriarbetarnas tidning

Låt hoppet vinna över erfarenheten!

18 april, 2013

Det är vår. Smältvattnet droppar från taken, slagbjörnarna stiger rusiga ur sina iden och vid kanten av krympande snödrivor tittar krokus och i hast övergivna gräsklippningsmaskiner fram.

Vi hoppas stort på fortsättningen. Det är nu sommaren är som bäst, för när den väl infinner sig motsvarar den sällan förväntningarna. Knappt har ”Den blomstertid nu kommer” tonat ut i blomsterprydda skolsalar förrän Konsum börjar sälja kräftor och surströmming. Den mellanliggande monsunperioden gläder mest vattenkraftverken och försäljare av charterresor.

Oj! Vadan denna dystopi? frågar sig häpna läsare. Har Sandberg drabbats av mjältsjuka? Nej då, var bara lugna. Men det finns ändå god anledning att bekymra sig om framtiden. Vi ser hur illa åtgången vår pappersindustri är. Jag tänker då främst på den del som sysslar med att tillverka papper för grafiska ändamål, tryckpapper.

Detta är en överflödig upplysning för många av Pappers medlemmar som i sitt dagliga liv upplever svårigheterna inpå bara skinnet. Uppsägningsvarslen står som spön i backen. Tidningsläsande minskar hela tiden, så enkelt är det.

I USA har förbrukningen av tidningspapper minskat till det tidiga 1960-talets nivå. I Sverige går vi åt samma håll. Mina föräldrar höll sig med både Arbetarbladet och Gefle Dagblad. När pappa dog skippade mamma GD men kompletterade med Dagens Nyheter på söndagarna. När hon nyligen gick bort efterlämnade hon ett 40-tal årgångar av tidningen Vi.

Själv nöjer jag mig med Arbetarbladet, DA och Arbetet samt några specialtidskrifter. Min utflugna dotter håller sig mig veterligen inte med lokaltidning med väl med Hundsport och kanske något mer. Trenden är dock tydlig och obeveklig. Tidningsläsandet minskar generation för generation.

Vi i pappersbranschen skrattade länge gott åt IT-företagens vision om ”det papperslösa kontoret”. Användningen av e-post och andra elektroniska dokument medförde inledningsvis att en mängd mer eller mindre onödiga utskrifter gjordes och konsumtionen av skrivar- och kopieringspapper ökade.

Så är det inte längre. Skrattet har fastnat i halsen. Läsplattor, stora moderna dataskärmar och yngre, IT-van arbetskraft medför att det papperslösa kontoret nu snabbt kommer närmare. På järnvägsstationen hemma står en ”juke box” där man gratis kan ladda ner böcker i digital form. Hur Pressbyrån i längden ska klara sig vet jag inte. Kanske kan de sälja mer korv? Vi talar om en utveckling som tränger igenom de sista bastionerna. Pappers förbundsstyrelse får numera möteshandlingarna med e-post; det säger väl allt?

Det brukar inte vara någon idé att försöka motarbeta trender som baseras på skiften till modernare teknik. I stället för att sörja försvunna möjligheter bör man hitta nya. Många sätter sitt hopp till produktion av massa för textiländamål. Även andra typer av nya produkter övervägs. Även om många initiativ redan tagits, måste mycket mer göras för att hitta framtidens skogsindustriprodukter.

Det är dags att gnugga geniknölarna! Uppfinningarna måste fram! Bara om det lyckas kan vår kära industri hoppas på en ny blomstringsperiod.

Vi kan inte gärna ge upp. Därför låter vi hoppet segra över erfarenheten. Det är ju faktiskt vår.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.