Industriarbetarnas tidning

Många små segrar efter tuff resa

18 april, 2013

Avtalsrörelsen är inte över men de första avtalen, de som ryms inom industriavtalet, är nu undertecknade. Det har varit en otroligt tuff resa. Även om vi gärna hade sett lite högre löneökningar var våra gemensamma bedömningar inom Facken inom industrin att vi inte kunde komma längre.

Arbetsgivarna lade ett bud på 4,5 procent på tre år, vi landade på 6,8 procent varav 0,5 procent avsätts i en delpensionslösning. Vår uppskattning är att vi med detta klarar av att säkra reallöneökningarna för dessa tre år. I kronor ger detta cirka 1 500 – 1 600 mer per månad under denna period.  

Dessutom innebär uppgörelsen en extra sjätte månad i löneutfyllnad för föräldralediga. Det ser jag som en viktig jämställdhetsåtgärd. En förlängd löneutfyllnad bidrar till ett mer jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen.

Utöver detta blev det även flera avtalsspecifika förändringar inom respektive avtal. Jag kan inte nämna alla dessa men jag vill i alla fall lyfta fram en fråga som varit mycket viktig vid förhandlingar med SLA om Skogsavtalet.

Det handlar om att vi nu har löst frågan om insyn. I och med denna uppgörelse har våra lokala fackliga företrädare nu rätten att genomföra löneöversyn för såväl våra medlemmar som oorganiserade vilka arbetar med skogsvård.

Det är en förändring som hjälper oss i kampen mot det grova utnyttjandet av arbetskraft som vi alla kunde se i det nu rikskända fallet med skogsarbetarna från Kamerun. Genom denna överenskommelse har vi nu, GS och SLA tillsammans, bidragit till att vi kan få bättre ordning och reda i skogen.

Jag vill ta tillfället i akt och rikta ett stort tack till alla som varit inblandade i årets avtalsrörelse och inte minst till våra förtroendevalda i avtalsdelegationerna. Många av dem blev tvungna att avbryta sitt påskfirande för att tillbringa påskdagen och annandag påsk i Stockholm.

Men som sagt, avtalsrörelsen är inte över. Ungefär hälften av avtalen återstår och närmast i turordningen står tidningsavtalet och virkesmätningsavtalet som båda går ut den sista april. Dessutom återstår det att se om LO:s samordning håller. I och med Handels uppgörelse finns det förutsättningar för att bocka av alla de viktiga krav som LO: s representantskap spikade i höstas.

När jag skriver denna krönika så pågår Socialdemokraternas kongress i Göteborg och Stefan Löfven har precis blivit vald till partiordförande.

Redan i sitt inledningstal satte Lövfen fast ett nytt sysselsättningsmål. Han sa: ”Inom sex år ska vi öka antalet människor som arbetar och öka antalet arbetade timmar. Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU. Det ska vara vårt mål.” Med den borgerliga alliansens misslyckande och liknöjdhet när det gäller jobben och arbetslösheten är det skönt att höra att någon har förstått – politik är att vilja!’

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.