Industriarbetarnas tidning

Montör kan få miljonbelopp i ersättning

9 april, 2013

Skrivet av Malin Timan

Efter tjugosju år med livränta fick montören Thomas Larsson brev från Försäkringskassan. De ansåg att han fått 200 000 kronor för mycket. Thomas drev med hjälp av facket frågan till domstol, vann och kan nu vänta miljonbelopp i ersättning.

Thomas Larsson var bara tjugo år gammal när han började känna av ryggproblemen. Han jobbade då som rörmontör inom byggbranschen och lyfte varje dag element, handfat och tunga rör. Efter fyra år gick det inte längre. Ryggen skrek och Thomas blev sjukskriven i flera månader innan han kunde ta sig tillbaka till jobbet. Rörmontör kunde han däremot inte bli utan blev förflyttad till lagret för att inte slita för mycket på den skadade ryggen.  Några år senare, 1997, fick han jobb som montör på IF Metallföretaget Getinge Sterilization och har varit där sedan dess. Förra året, 27 år efter ryggskadan, reagerade Försäkringskassan. Eftersom Thomas fortfarande arbetar som montör, ansåg de att allt han fått utbetalat i livränta var felaktigt. Den ersättning han fått för förlorad inkomst skulle därför betalas tillbaka.

– Jag förstod på en gång att det måste vara något fel. Jag klarar av det jobb jag har nu, men det skulle aldrig gå att jobba i byggbranschen igen. Inte en chans.

Det monteringsjobb som Thomas Larsson har i dag kräver aldrig tunga lyft som inte kan göras med travers. Han har höj- och sänkbart bord, mjuk matta att stå på och möjlighet att byta arbetsuppgifter om det blir för tungt.

Med hjälp av Thomas Esko, försäkringshandläggare på IF Metall i Halland, och LO-TCO Rättsskydd valde han därför att gå vidare med ärendet. Thomas Esko insåg även han att något inte stod rätt till.

– När man jämställer rörmontör inom bygg med en montör inom industrin då är ju Försäkringskassan helt fel ute.

Thomas Esko och Ulf Lejonklou från LO-TCO rättskydd gjorde snabbt en bedömning att målet inte skulle vara svårt att vinna. De upptäckte dessutom att Thomas Larsson i alla dessa år fått för lite utbetalt. Livräntan låg fortfarande kvar i nivåerna från åttiotalet vilket betyder att han fortfarande kan ha mycket pengar att hämta.

– Den delen är fortfarande inte klar, men vi tror att det borde röra sig om upp till 50 000 kronor varje år, som han dessutom kan komma att få ut ända till sin pension, säger Thomas Esko.

Thomas Esko tror att alldeles för många drar sig från att överklaga Försäkringskassans beslut. Thomas Larsson håller med. Utan facket och LO-TCO Rättsskydds hjälp hade han inte orkat driva målet.

– Det är som att det är krångligt bara för att. Det är den känslan man får.

Men Jan Wressle, enhetschef på Försäkringskassans processjuridiska enhet i Göteborg, håller inte med. Att överklaga behöver enligt honom inte vara svårare än ett brev. 

– Som tur är händer det inte ofta att Försäkringskassan har fel. Det är svårt att se varför det blev fel i det här fallet. Vi har därför valt att inte överklaga förvaltningsrättens dom.  

Försäkringskassans beslut har överklagats färre gånger under 2012 och 2013 än tidigare, och enligt de prognoser som finns kommer nedgången att försätta framöver. Försäkringskassan har ingen egen analys på hur det kommer sig, men Thomas Esko är övertygad om sin åsikt.

– Många vågar inte ens vara sjukskrivna längre för att de inte vet om de får sjukpenning beviljat. Därför är det här viktigt, att vi kan visa på att det faktiskt går att vinna en överklagan.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen