Industriarbetarnas tidning

Trädgården som aldrig blir färdig

25 april, 2013

Skrivet av Lisbeth Ulfstedt

Att fundera ut nya projekt, föreställa sig hur det ska 
bli och sedan dra igång. Det tycker Magdalena Warkander är det roligaste med att ha en trädgård.

Magdalenas 5 favoriter:

  • Den gamla buskrosen som blommar tidigt med pyttesmå, vita blommor. ”Jag är ingen rosmänniska egentligen, men just den är speciell.”
  • Rudbeckia ”Den har så härliga färger, blommar sent och bin och humlor gillar den.” 
  • Alunrot alla olika sorter. ”De är så 
tacksamma och fyller lätt en rabatt.”
  • Pioner. ”De är lätta att fröså och att det inte går att flytta på dem är bara en myt.”
  • Vallmo av alla de slag. ”Jag hade en orange och en rosa, som har korsbefruktat sig så nu finns den i en massa nya färger.”

Magdalena Warkanders trädgård ligger mitt i ett villa-område i Mariefred. Inhägnad av höga syrener och andra buskar är den helt skyddad, både från insyn och vindar. Under ett av äppelträden står en bänk, under ett anna-t klättrar rosa rosor. Rabatterna är proppfulla med olika blommande växter,  inte ett ogräs kan klämma sig in. Hela trädgården ger ett romantiskt intryck.
– Det är nog lite rörigt, men jag skulle aldrig kunna hålla mig till bara ett par sorter eller färger.
Till vardags arbetar Magdalena Warkander på Recipharm i närliggande Strängnäs där hon, som hon själv säger, packar piller. Hon är glad över att slippa pendla längre bort, för då skulle hon inte hinna med sin trädgård. 1999 flyttade hon in med familjen och sedan dess har hon ändrat om det mesta.

Hon gillar att tänka i projekt och ägnar vintern åt att fundera på nya sådana. Det senaste projektet var snarare mer en nödvändighet, att rensa och lägga om stenplattorna på framsidan av huset. Hårt jobb har dock aldrig avskräckt Magdalena Warkander.
– Jag grävde för en ny damm, men på fel ställe. Jag vill se den från köksfönstret, så nu gräver jag en ny grop, berättar hon.
Då talar vi om en grop på sådär sex kvadratmeter i svängda former och en meter djupt. Hon ser framför sig att både grodor, fåglar och insekter ska trivas vid dammen. Hon är mån om djurlivet och glad över att igelkotten, som bor under grannens veranda, äter upp sniglarna.
– Fast katterna som bajsar på gräsmattan kunde jag vara utan.

Utspritt i trädgården finns flera fina betongfat, gjutna efter rabarberblad. Det är en hobby hon började med för flera år sedan. Det är konstrasten mellan hårt och mjukt som fascinerar. Hon tycker att det ska vara lite ruffigt. Natursten, betong och rostigt järn gör en trädgård mer levande.
– Jag är inte så kunnig egentligen, är verkligen inte den som rabblar latinska växtnamn. Det är mycket roligare att pröva vad som funkar och lära sig mer den vägen.
Nu ser hon fram emot att se om det lilla mandelträdet, som stått i garaget i vinter, kan stå ute året om inbäddat i isolering.
– Sånt är spännande.

Ibland går det förstås inte så bra. Hon är missnöjd med luktärterna, som alltid blir så gula och fula nertill. Höstanemonen blir inte heller så frodig som hos andra, tycker hon.
I grönsakshörnan odlar hon i pallkragar. Salladen frodas, men rödbetorna ville sig inte och morötterna växte nästan motvilligt. Förra sommaren var för kall.
Magdalena Warkander har redan nästa projek-t i huvudet. Det ska bli ett stenparti med jorden från dammgropen som bas. Att bara sköta det hon redan har i trädgården är inget för henne.
– Den ska förändras hela tiden, det är det som känns kreativt och som är roligt, är hennes filosofi.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.