Kampen om din arbetstid
Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.
Industriarbetarnas tidning
2 april, 2013
Skrivet av Marie Edholm
Bara 0,2 procentenheter mer än i söndags. Då blev det nej, men i dag blev det ja. – I söndags saknades den viktiga föräldraförsäkringen, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Det avtal som fack och arbetsgivare nu har tecknat ger bara 0,2 procentenheter mer än förslaget som facken sade nej till i helgen. Men när frågorna om delpension och föräldraförsäkring var lösta kunde facken ändå säga ja.
– Nöjd blir man aldrig, men vi har pressat det här så långt vi kunde, säger fackförbundet GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
– Vi har säkrat reallönerna, vi har ett nytt delpensionssystem och en föräldraförsäkring som på sikt är väldigt viktig.
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten menar att avtalet är högt med tanke på hur konjunkturen ser ut.
– Men vi sätter stort värde i att vi har fått ett treårsavtal. Det ger oss arbetsro.
Föräldraförsäkringen, med en extra sjätte månad i löneutfyllnad för föräldralediga, tillkommer utöver det totala löneutrymmet på 6,8 procent. Försäkringen flyttas också från respektive avtal till en kollektiv försäkring som ser likadan ut för samtliga LO-förbund.
Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om föräldraförsäkringen har dragit ut på tiden och var en av orsakerna till att slutbudet från de opartiska ordförandena dröjde. I uppgörelsen om en ny föräldraförsäkring ingår också en överenskommelse om en tydligare förhandlingsordning för att undvika liknande krockar i framtiden, uppger Per Hidesten.
– Vi föredrar att hålla försäkringsfrågor utanför avtalsförhandlingarna.
För det nya delpensionssystemet – en sorts vidareutveckling av arbetstidskontot – räknas 0,5 procent av från utrymmet på 6,8 procent. Delpensionen ska göra det möjligt att gå ner i arbetstid från 60 års ålder.
Det är först nästa år, avtalsperiodens andra år, som den första avsättningen för delpensionen kommer att ske. Fram till dess ska parterna tillsammans med Fora och Collectum gemensamt lösa hur regelverket kring delpensionen ska fungera.
Avtalet är baktungt. För GS del höjs lönen med 1,9 procent första året. Beroende på avtal höjs de sedan med 2,3 eller 2,4 procent andra året och med 2,5 eller 2,6 sista året.
För de grafiska avtalen – civilavtalet och förpackningsavtalet – räknas 0,5 procent av från löneutrymmet första året mot att arbetstidsförkortningen utökas med 9 timmar per år. Detta för att de ska komma i kapp nivån på arbetstidsförkortningen på övriga avtal. På sikt ska även de grafiska avtalen ingå i delpensionslösningen.
Individgarantier och lägstalöner kommer att justeras som tidigare. Det innebär att minst hälften av löneutrymmet läggs ut på individnivå och att resten fördelas efter lokala förhandlingar.
För GS gäller uppgörelsen sågverksavtalet, träindustriavtalet, stoppmöbelavtalet, civilavtalet samt förpackningsavtalet. Förhandlingarna om skogsavtalet fortsätter i dag.
Under veckan utbyter GS och motpartern Almega sina yrkanden om tidningsavtalet som går ut den sista april.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.