Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljö ofta dåligt anpassad till kvinnor

7 maj, 2013

Sju av tio företag har en arbetsmiljö som kan leda till belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets undersökning med fokus på kvinnors arbete. Inspektörerna anmärkte till exempel på handhållna verktyg som var anpassade efter händer i mansstorlek.

Felanpassade verktyg kan leda till spänningar i muskler och större risker för vibrationsskador. Arbetsmiljöverkets projektledare Kersti Lorén, som även är arbetsmiljöinspektör, nämner också brist på arbetshandskar i rätt storlek. Hon berättar om ett svetsföretag med flera kvinnor anställda. Arbetsgivaren hade letat efter svetshandskar i rätt storlek, men inte lyckats. De minsta som fanns att köpa var i storlek sju. 

– Precision är viktigt i svetsning. Är handskarna för stora kan det bli problem med kontakten. Den som svetsar spänner sig och kan få ont i musklerna.

Hon säger att frågan får gå vidare till huvudkontoret som kan försöka påverka företag som tillverkar handskar.

Arbetsmiljöverkets undersökning, som bestod av inspektioner på 717 företag runt om i landet, visade på många brister. En stor del av de besökta företagen finns inom tillverkningsbranschen. Totalt ställde inspektörerna 1057 krav på åtgärdande av brister inom den branschen. Andra branscher som ingick i undersökningen var bland andra hotell- och restaurang, tvätterier och handel.

Kersti Lorén berättar att de vanligaste bristerna var dåligt fungerande riskbedömning och för låga kunskaper om hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt bland de anställda.

Inspektionerna gick inte bara ut på att hitta fel. Inspektörerna visade olika metoder för att synliggöra risker och besöken följdes upp .

– Det var bra att ha med oss handfasta metoder, säger Kersti Lorén. Det fungerade bra inom tillverkningsindustrin. Många arbetsgivare var tacksamma. Arbetsgivarna hade saknat en metod.

Arbetsmiljöverkets inspektioner var framför allt inriktade på kvinnors arbetsmiljö. Enligt tidigare undersökningar har var tredje kvinna på arbetsmarknaden ont varje dag på grund av påfrestande arbetsställningar.

Undersökningen ingår i verkets fyraåriga uppdrag om kvinnors arbetsmiljö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.