Industriarbetarnas tidning

Från facklig kamp till politik

2 maj, 2013

Skrivet av Agneta Persson

Jan Sithole och Archie Sayed har startat ett politiskt parti i Swaziland, trots att sådana i praktiken är förbjudna. Nu är de på besök i Sverige för att söka stöd hos LO och Socialdemokraterna.

Hösten 2011 besökte Dagens Arbete Swaziland i södra Afrika. Där träffade vi människor som satt allt på spel i kampen för att få leva i ett rättvist och demokratiskt land. Två av dem är Jan Sithole och Archie Sayed. I många år var Jan ordförande för landets största fackförbund, Sapawu, som bland annat organiserar arbetare inom skogs- och träsektorn. För ett par år sedan lämnade han över ordförandeskapet till Archie för att kunna ägna sig åt politik, något som är en förbjudet i den absoluta monarkin Swaziland. Tillsammans har de startat Swazi Democratic Party, Swadepa, där Jan är ordförande och Archie är partisekreterare.

I veckan var de i Sverige på fem dagars besök, inbjudna av fackförbundet GS.

– Vi vill stärka relationen med arbetarrörelsen här, säger Jan, men vi hoppas också att vi kan starta någon form av partnerskap med Socialdemokraterna.

SDP har redan inlett ett samarbete med Socialdemokraterna i Danmark och Jan bjöds in att tala vid tre tillfällen i Köpenhamn den 1 maj.

– Jag känner mig mycket ödmjuk inför detta, säger Jan. Att få berätta om swaziernas situation för ett fredsälskande folk i ett kungarike i norr! Det är så vi vill ha det i Swaziland också, en miljö där människor kan tala fritt utan att vara rädda.

I höst är det val i Swaziland. Politiska partier har förbjudits att kandidera men för enskilda personer är det fritt fram. Jan och Archie kommer att ställa upp som privatpersoner, men som sådana kommer de att representera sitt parti. De är försiktigt optimistiska.

– Vi har fått mer väljarstöd än vi vågat hoppas på, säger Jan, men det är svårt att säga hur många procent. I en del områden är folk rädda att säga var de står. Men när vi röstar gör vi det anonymt.

I egenskap av fackliga och politiska företrädare blir Jan och Archie regelbundet övervakade och hotade. Inom loppet av ett och ett halvt år har polisen brutit sig in på Jans kontor fyra gånger i jakt på politisk information. Jan tar det med ro.

– Det betyder att makten oroas av oss, vilket i sin tur betyder att vi spelar roll.

– När vi lanserade partiet förra året kom polisen dit utan att stoppa oss, säger Archie. De spionerade på oss förstås, och åt våran mat, men de stoppade oss inte. Det är ett framsteg.

Det finns fler tecken på att landet går mot ett tolerantare klimat. GS och Byggnads bedriver tillsammans med facket i Swaziland en arbetsmiljökampanj där arbetshandskar delas ut på arbetsplatserna. Syftet är delvis att sätta fokus på den undermåliga arbetsmiljön. Samtidigt passar de på att ge facklig information och värva medlemmar.

– Det är en bitter sötma för arbetsgivarna, säger Archie. De kan inte neka oss att komma och dela ut skyddshandskar, men de gillar inte det arbetarna får på köpet. Metoden är helt genial.

Sedan Dagens Arbete var i Swaziland, har facket genom arbetsmiljökampanjen lyckats teckna fler kollektivavtal. I höstas besökte GS ordförande Per-Olof Sjöö Swaziland och till ett möte kom även Swazilands arbetsmarknadsminister. Efter det har ministern följt med facket ut på ett par möten på olika skogsföretag.

– Det var alldeles utmärkt att få prata med arbetarna inför ministern, säger Archie. Att få visa honom att arbetarna inte får betalt som de ska och så vidare. Och allt detta är en konsekvens av arbetsmiljökampanjen. Fantastiskt!

Tidningarna i Swaziland har rapporterat om Jans och Archies resa till Sverige och Danmark. Den sticker i ögonen på makten, säger de. Att den sker lagom till 1 maj gör förstås inte saken bättre.

– Det visar att vi är människor med nätverk, säger Jan. Och att det vi säger här kommer att höras. Det gillas inte av makten, men folket tycker om att vi är här. Det gör dem förväntansfulla.

– Att ni skriver om oss, att vi hörs, att det märks att vi är här, är väldigt stärkande för folket i Swaziland, säger Archie. Det får dem att inse att ja, de existerar verkligen och ja, omvärlden vet att de finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.