Industriarbetarnas tidning

Hans går – Helle kommer

3 maj, 2013

Den 1 maj tillträder Helle Klein som chefredaktör och vd för Dagens Arbete. Hans Larsson går i pension den 30 juni.

Hans: Välkommen, Helle! Vad kul att du ska bli min efterträdare.

Helle: Ja, det känns jättebra att få efterträda dig och att få komma till denna fina och angelägna tidning.

Hans: När du slutade som chefredaktör på Aftonbladet för tre år sedan och blev präst var vi nog många som trodde att du var förlorad för journalistiken. Vad var det som fick dig att falla för våra locktoner?

Helle: För mig hör det existentiella och det samhälleliga ihop och i en tid av massarbetslöshet och social oro kände jag att det var dags att ge mig in i samhällsjournalistiken igen. Framför allt är min roll opinionsbildarens och i dessa tider vill jag vara med i kampen för fackliga rättigheter och schysta villkor på en arbetsmarknad som tyvärr alltmer börjar likna 1930-talets.

Hans: En del kritiska röster har hörts mot utnämningen. Det finns de som tror att DA ska bli mer politisk och socialdemokratisk nu, eftersom du är en etablerad opinionsbildare.

Helle: Jag har alltid varit en oberoende och självständig röst, dock med hjärtat till vänster. Dagens Arbete är inte och kommer aldrig att bli någon partimegafon eller fackföreningsmegafon. Tidningen görs för sina läsare och måste kunna vara en kritisk röst också inom fackföreningsrörelsen och Socialdemokratin.
* * *
Helle: Hur tycker du nu att det känns att lämna Dagens Arbete efter alla år som chefredaktör/vd?

Hans: Min fru påstår att jag går omkring och visslar, vilket jag inte gjort på många år. Det kanske betyder nåt … Men allvarligt talat, jag har jobbat heltid – och ofta mer därtill – i 43 år, varav de 15 senaste på Dagens Arbete. Så jag tycker jag kan dra mig tillbaka med gott samvete. Men jag kommer säkert att sakna både journalistiken och de trevliga medarbetarna.

Helle: Vad tar du med dig som bästa minne från din tid på DA?

Hans: Jag gläder mig mycket åt tidningens utveckling. Dagens Arbete är i dag en helt annan tidning än för 15 år sedan, modernare och mer alert. Vår journalistik uppmärksammas i vida kretsar och vi citeras ofta i andra medier. Vi har vunnit åtskilliga journalistikpris, bland annat två Guldspadar för bästa grävande journalistik …

Helle: … och det är din förtjänst?

Hans: O nej. Men chefens viktigaste uppgift är att skapa ett gott arbetsklimat, där de goda idéerna föds och kreativiteten frodas. Att helt enkelt se till att ha ett vinnande team omkring sig. Och där tycker jag att jag lyckats.

Helle: Hur ser du på journalistikens framtid? Tidningsbranschen upplever ju kris just nu och den goda journalistiken är på många sätt hotad. Vad tror du om fackförbundspressens framtid?

Hans: Medlemstidningarna slåss inte på den kommersiella marknaden och är därmed inte lika utsatta som andra. Men självklart måste även vi hänga med i den snabba utvecklingen. Och Dagens Arbete ligger i framkant. Utöver vårt innehållsrika månadsmagasin har vi en mycket fräsch webbsida och stor interaktivitet med läsarna. Vi är aktiva på sociala medier och vi var först bland fackliga tidningar med en egen mobil-app för flera år sedan. Och vi är nu även först med att erbjuda hela tidningen på surfplatta. Här hoppas jag att du går vidare i de fotspåren.

* * *
Hans: Jag är inte ens medlem i Svenska kyrkan och du är präst. Hur kommer läsarna att märka skillnaden?

Helle: Jag tror att vi delar grundvärderingarna du och jag ändå. Läsarna kommer förmodligen märka att jag tänker skriva ledare oftare på nätet och lägga mig i samhällsdebatten. Jag har alltid, alltsedan tiden på Örebro-Kuriren och Aftonbladet, skrivit i skärningspunkten mellan det existentiella och det politiska. Jesus hävdade ständigt människovärdet och han hade gillat Dagens Arbete.

Hans: Minns du första gången vi träffades? Jag gjorde ett porträtt på Göran Persson i tv-programmet Striptease och du var en ung, arg tjej som kritiserade den perssonska ledarstilen.

Helle: Jag är fortfarande en ung, arg tjej, fniss.

Hans: Ser du fortfarande samma tecken på manlig härskarteknik inom arbetarrörelsen?

Helle: Ja, det finns absolut patriarkala föreställningar och manlig härskarteknik kvar i arbetarrörelsen såväl som i samhället i stort (för att inte tala om i kyrkan) även om medvetenheten om könsmaktsordningarna förhoppningsvis är större i dag. Viktigt att fackföreningsrörelsen bekämpar könsorättvisor av alla de slag. Och nu får ju Dagens Arbete sin första kvinnliga chefredaktör.
* * *
Helle: En del påstår att en fackförbundstidning som DA är en ”husbondens röst”, hur ser du på det?

Hans: Självfallet måste tidningen vara förankrad i fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar. Men det får aldrig innebära att den blir en ”husbondens röst”. Då förlorar den all trovärdighet. I stället handlar det om att stå på medlemmarnas sida, att ge röst åt de röstsvaga och placera löntagarnas frågor i centrum för samhällsdebatten.

Helle: Där är vi helt eniga. Och jag hoppas kunna göra Dagens Arbete ännu mera läst och ännu mera hörd i samhällsdebatten.

Hans: Lycka till, Helle!

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?