Industriarbetarnas tidning

IF Metallare ska ge råd till Arbetsmiljöverkets chef

6 maj, 2013

– Jag hoppas att mitt nya uppdrag gör att jag kan lägga klokare förslag vad gäller arbetsmiljön, säger den före detta järnverksarbetaren Raimo Pärssinen (S). Han har nyligen fått en plats i Arbetsmiljöverkets insynsråd.

Rådet fungerar som ett slags bollplank till verkets högsta chef, generaldirektör Mikael Sjögren.

När DA talar med Raimo Pärssinen är han på väg till ett möte för regionala skyddsombud på IF Metall-avdelningen i Söderhamn. Han har varit på många arbetsplatser och träffat skyddsombud och andra fackliga företrädare. Det hänger ihop med hans uppdrag som ansvarig för arbetsmiljöfrågor i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Vanliga frågor som kommer upp är de växande psykosociala problemen ute på arbetsplatserna och att Arbetsmiljöverket inte räcker till. Det är svårare att nå inspektörer.

Pärssinen berättar att det var lätt att få en inspektör att besöka arbetsplatsen när han själv var skyddsombud på 90-talet. I dag har han träffat handelsanställda som berättar att det till och med är svårt att få ut inspektörer när det skett ett butiksrån.

Vad ska Arbetsmiljöverket göra åt det?

– Verket är helt i händerna på regeringen. Det är den som anslår pengar. Det var stora nedskärningar 2008. Men det skärs fortfarande ned. När någon slutar får den personen ingen ersättare. Det är först när tre slutat som det blir en ersättare.

Han nämner också bristen på skyddsombud som ett problem för verket. Det saknas skyddsombud på många arbetsplatser. Jobbet har blivit så slimmat att det saknas tid och folk drar sig för att ta uppdrag av rädsla. Det finns många exempel på arbetsgivare som har försökt att göra sig av med skyddsombud och fackligt aktiva.

– Verket ska vara en stark, stödjande och kontrollerande myndighet. Samtidigt är verket beroende av skyddsombuden ute på arbetsplatserna.

Betyder din plats i rådet något för industriarbetare som jobbar på arbetsplatser med risker?

– Jag kan få en bättre helhetsbild, inblick i hur verket fungerar. Förhoppningsvis kan jag lägga fram bra förslag i rådet, och i riksdagen.

Pärssinen säger också att han han förmedla sina intryck från arbetsplatserna, ge mer underlag till verkets begäran om större resurser från regeringen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.