Industriarbetarnas tidning

MÅLINRIKTAD

22 maj, 2013

Skrivet av Anna Sofia Dah

Hon har gått mot strömmen och alltid haft fotbollen som ledstjärna. Hela vägen från lilla Marbäck, via USA, till svenska damlandslaget. Nu har hon siktet inställt på det första mästerskapet som blågul förbundskapten. Pia Sundhage berättar om …

Fotboll, böcker och musik

  • Namn: Pia Mariane Sundhage
  • Född: 13 februari 1960
  • Yrke: Svenska damlandslagets förbundskapten
  • Meriter: Hon har spelat 146 landskamper och bland annat vunnit ett EM-guld (1984), två EM-silver (1987, 1995) och VM-brons (1991). Under sin tid som förbundskapten för USA:s damlandslag tog hon dem till två OS-guld (2008, 2012) och ett VM-silver (2011). Pia utsågs till Årets fotbollstjej 1981, Årets idrottskvinna 2008, Årets tränare 2013 och FIFA Coach of the Year for Women’s Football 2013.
  • Annat: Har skrivit boken Spela på bästa fot tillsammans med Elisabeth Solin. Har även släppt singeln Följ mig genom vintern.
… EM på 
hemmaplan:

Det är den största anledningen till att jag flyttade hem igen. Vi vill så gärna spela på Friends Arena inför hemmapubliken, där är den 12:e spelaren som störst. På den här nivån är det små marginaler mellan succé och fiasko. Ett mästerskap på hemmaplan, det ger ett litet lyft och gör att man hamnar i flytet.

Publiken som ser herrmästerskap är inte den samma som ser dammästerskap. Vi har till exempel inget våld på läktarna. Är man intresserad av fotboll så tycker jag att man ska se damfotboll – det är spännande och ger en annan upplevelse. Men vi behöver vara fler på läktaren, nu är det lika många som när jag lämnade Sverige.

… Herrfotboll som norm:

Det krävs tid för att ändra på det. Jag ser redan nu vilken skillnad det är från den tid då man inte ens nämnde damfotbollen till ett mästerskap på hemmaplan. Det har inte varit en enkel resa. Först sa man att tjejer inte vill spela fotboll, men det blev en folkrörelse. Sen att det var skadligt, men det finns ingen forskning bakom det. Och till sist att tjejer inte kan. Jag har alltid hävdat att vi ska vara som killarna. Spela två gånger 45 minuter, ha samma boll, samma regler. Men jag tror att man också måste våga lyfta fram det som är speciellt med damfotbollen. Fair play, till exempel. Filmningar i straffområdet, fusket, det ser man inte inom damfotbollen. Det önskar jag att vi på damsidan skulle prata mer om.

… Vitsen med 
fackföreningar:

Fackföreningar representerar ju en grupp människor och jag är uppvuxen med ordet solidaritet. Det är viktigt att stå upp för arbetarna och se till deras vilja. Men det gäller att gå från ord till handling. Människor känner en skepsis mot makthavare som exempelvis politiker, men också mot andra som facket, för att det är för mycket tjôt. Det gäller att visa att man vill göra som man säger. Ibland är det mycket snack och lite verkstad, som jag brukar säga.

… Att lära sig 
ha tålamod:

Min pappa sa alltid att man måste ha tålamod. När jag var barn utmanade mina syskon mig och vi tävlade en hel del. Då måste man ha tålamod för att kunna vinna.
Och som kvinna i fotbollsvärlden måste man ha tålamod, annars hade man lagt av för längesen. Det har verkligen varit en resa i motvind – vi var käringar mot strömmen.
Som ledare har jag tagit till mig det här med att ha tålamod på äldre dagar – att våga tro på de beslut man tar. Man blir klokare med tiden. Har man tålamod så ger det tro, eller snarare: för att kunna tro måste man ha tålamod.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.