Industriarbetarnas tidning

Skicka tacksam tanke till LO-förbunden

21 maj, 2013

Det är måhända för tidigt att analysera årets avtalsrörelse eftersom alla avtal ännu inte är i hamn. Det finns dock anledning att reflektera över lönebildningen i Sverige.

Ett grundfundament i svensk lönebildning handlar om den internationellt konkurrens-utsatta industrins lönenormerande roll.

Det handlar helt enkelt om att de som är beroende av att konkurrera på en internationell marknad också ska ange vilket löneutrymme som är bäst avvägt.

Det skapar stabila spelregler på arbetsmarknaden och lägger god grund för reallöneförbättringar till alla löntagare samtidigt som vi inte prisar ut jobben.

Det finns alltså goda skäl att värna industrins roll som lönenormerare. Varken industrins arbetsgivare eller fackliga organisationer kan dock på egen hand stå för normeringen. I själva verket uppstår inte en normering förrän andra parter förhåller sig till de avtal som träffats inom industrin. Därför är det en risk förknippad med att träffa avtal först. Avtal som man inte säkert kan säga accepteras av andra som normgivande.

I årets avtalsrörelse har det också varit debatt om att industrins normering är alltför distinkt. Relativa löneförändringar på områden där man upplever sig felavlönade är inte möjliga om industrins märke ska råda.

Dessa inbyggda risker måste naturligtvis hanteras. För det första är det viktigt att industrins normering sker så brett som möjligt. Det etablerade samarbetet mellan industrifacken inkluderar förbund inom samtliga tre centralorganisationer. Det borgar för en normering för hela arbetsmarknaden.

För det andra har vi en samordning inom LO. Det har varit mycket diskussioner om krontalssatsningen i LO-samordningen. Jag tycker det vore bra för hyfs i debatten om man lyfte fram att LO-samordningen också innehåller en acceptans för industrins lönenormerande roll.

Från Svenskt Näringslivs håll har det tagits till brösttoner när kvinnodominerade förbund träffat avtal i enlighet med LO-samordningens krav. Industrins normering håller inte, har det framförts.

Det som Svenskt Näringsliv missar är att lönebildningen skulle gå i putten om deras brösttoner skulle få gehör. Det skulle i längden leda till ett inre tryck som får systemet att implodera.

Vad LO:s förbund egentligen gör är att vårda industrins lönenormering för långsiktig hållbarhet. För GS, IF Metall och Livs är detta en mycket svår balansgång.

Det ligger sannerligen i vårt intresse att industrin ska normera.  Men det måste vara ostridigt fördelaktigt att ha en ordning där det på förhand är bestämt hur detta ska gå till.

Alternativet är fri dragningsrätt på industrins märke. Risken att de första avtalen blir golv för andra skulle öka dramatiskt.  Det tjänar inte heller Svenskt Näringslivs medlemmar på. Så i stället för att brösta upp sig vore det på sin plats med en tacksamhetens tanke till LO-förbunden. 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.