Industriarbetarnas tidning

”Verksamheten har inte utvecklats”

22 maj, 2013

Ericssons nedläggningEricssons kabelfabrik i Hudiksvall varslar alla 318 anställda om uppsägning. – Det får djävulska konsekvenser för vår ort, säger Mikael Andersson, verkstadsklubbens ordförande.

På fabriken i Hudiksvall tillverkas kopparkabel. Koncernledningen motverar nedläggningsbeslutet med att marknaden för sådan kabel har minskat. Efterfrågan på fiberkabel, som produceras i Asien, har samtidigt ökat. Nedläggningen innebär också att 36 anställda sägs upp i Stockholm

Mikael Andersson är kritisk mot såväl Ericssons koncernledning som den lokala företagsledningen:

– Under fem års tid har vi farit föremål för försäljning, och jag betvivlar inte att man försökt. Men under denna tid har man pausat verksamheten. Verksamheten här har inte utvecklats som man skulle gjort annars. Man har bara inväntat försäljningen i stället för att arbeta som en ledningsgrupp ska göra: Man har agerat som att vi ska inte göra investeringar för att vi ska säljas, marginalerna minskar men eftersom vi ska säljas….

Vad händer nu?

– Denna vecka slickar vi såren och pratar med medlemmarna. Sedan börjar förhandlingar på måndag.

Vad ska ni förhandla om?

– Vad som kan göras så att våra medlemmar får ett vettigt avslut. Vi är ju så pass – i sammanhanget – lyckligt lottade att vi arbetar på ett företag som brukar ta hyggligt ansvar. Historiskt sett har det inneburit förlängda uppsägningstider, avtalspensioneringar, pengar till utbildning och liknande.

När måste man sluta?

– Det är inte bestämt utan tillhör det som vi ska förhandla om. Men det blir inga uppsägningar omedelbart, tidigast efter sommaren.

För Hudiksvall innebär nedläggningen sten på en redan tung börda: I mars kom beslutet att 105 anställda måste gå från krantillverkaren Hiab.

– Så kommer vi då över 300 och ska ställa oss i samma arbetslöshetskö. Detta slår hårt mot Hudiksvall.

Han tycker att man måste ha hela regionens situation i perspektivet.

– Här kommer direktörer upp från Stockholm och meddelar besluten. Jag kommer att tänka på vad klubbordföranden på Ericsson i Delsbo sade, när man lade ner fabriken där på 1980-talet: De uppsagda motsvarar väl inte mer än några tunnelbanevagnar. Men för oss här uppe blir det en vansinnig skillnad.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]