Industriarbetarnas tidning

Finns knappt något utrymme för en dålig dag

18 juni, 2013

Skrivet av Anna Sofia Dahl

En organisation med så lite luft att den kippar efter andan. Där det knappt finns tid att gå på toa och fackligt arbete görs på fritiden. På Bravikens sågverk är bemanningen minst sagt slimmad.

Det är här Bråviken tar sin början. Åkermark tar över från asfalt och spårvagnspår. Grusvägen leder upp mot vad som vid första anblicken ser ut som en vanlig gård. Men för två och halvt år sedan drog en ny produktion i gång här. Ett 80-tal kollektivanställda klev då in på ”Skandinaviens största och modernaste sågverk”. Här beräknas 1 400 kubikmeter virke strömma genom sågen varje dygn.

En av dem som var med från starten på Holmen Timber i Braviken är GS klubbordförande Manfred Hoff. Redan då anade han att det inte var tillräckligt med personal. På systersågen i Iggesund, där de varit på studiebesök, hade de liknande bemanning och ingen hyvel. Dessutom med mindre kapacitet.

– Vi var snålbemannade redan från starten, säger han.

Manfred arbetar själv på mekaniksidan i skift tillsammans med tolv andra. På kvällar och helger är han ensam mekaniker, tillsammans med en elektriker. Då måste de prioritera. Sällan finns det tid till rollen som klubbordförande. Det fackliga arbetet gör han mestadels på sin fritid. Förvisso har han aldrig blivit nekad av företaget att vara ledig, men för Manfred handlar det om lojalitet mot de andra.

– Man känner att man sviker kollegerna om man åker iväg på fackliga grejer. Slitna som vi är.

Gång på gång har han påpekat hur situationen ser ut för ledningen. Hittills fått samma svar tillbaka. ”Bemanningen är rätt”. Men utrymme för en dålig dag finns inte, det påverkar alla andra. I hyvleriet hinner de knappt med toabesök. Där är Fredrik Hjelm gruppledare tillika skyddsombud. Hans uppgift är att se till så att rätt person står på rätt plats. Och de dagar då någon är sjuk märks det påtagligt.

– Men vi får alltid ut något. Det är egentligen ett problem, att det alltid fungerar på något sätt.

”Det är tuffa tider i branschen. Det är inte mycket luft i organisationen, men den är relativt anpassad till vår produktion och de behov vi har. Vi arbetar så att de förtroendevalda ska ha den tid som kan anses relevant för det fackliga arbetet.”, säger Göran Storm, som är platschef för Holmen Timber Braviken i ett mejl till DA.

Ulf Svensson, avdelningsordförande för GS i Östergötland, märker också av underbemanningen. Facket har svårare att få folk att komma till utbildningar och till stor del tror han att det handlar om de slimmade organisationerna.

De förtroendevalda vet att arbetskamraterna är de som drabbas och väljer därför att avstå. Ulf tror att det kan påverka det fackliga arbetet negativt. Vidareutbildning och uppdatering i ämnen är viktigt för att kunna sätta något emot arbetsgivarens krav och beslut.

Att det fungerar på sågverket i Braviken är enbart tack vare personalen, säger Fredrik och Manfred. För att produktionen ska överensstämma med det företaget önskar krävs ”en del trixande och trollande”. Och sånt tar extra mycket tid.

Trots att det är tajta med bemanningen får Manfred ofta höra från kollegerna att han borde få lägga mer tid på det fackliga. Sammanhållningen är bra och de har tillsammans jobbat upp en fackklubb från noll.

– Vi håller ihop. Det tror jag att de har börjat märka i ledningen.    

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?