Industriarbetarnas tidning

Foria AB frias för dödsolycka

28 juni, 2013

DomNyköpings tingsrätt friar Foria AB och de två chefer som åtalats för dödsolyckan på Oxelösunds järnverk i juli 2010. Då omkom en 61-årig lastmaskinförare.

Olyckan inträffade på SSAB:s industriområde på natten vid arbete med smält järn som stelnat och lagts på grusbäddar. När järnet ska transporteras bort bryts det upp med hjälp av en kran där en tung stålkula släpps ned på järnet. Vid olyckan träffades den maskinförare som skulle trasportera bort det uppbrutna järnet av ett metallstycke på cirka 50 kilo som for genom säkerhetsglaset i förarhytten.
 
Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem hade åtalat två chefer vid Foria AB och yrkat på två miljoner kronor i företagsbot. Hon utgick från Arbetsmiljöverkets kritik för brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, särskilt frånvaroron av riskbedömning och skriftliga instruktioner.
Men tingsrätten anser att även om det saknades skriftliga instruktioner så var det allmänt känt att säkerhetsavståndet skulle vara betydligt större mellan de olika maskinerna än vad som var fallet vid olyckan.
Tingsrätten anser också att det finns olika förklaringar till varför lastmaskinen stod så nära där stålkulan släpptes på järnet.
Därför avvisas åtalet mot Foria och de två cheferna. Om åklagren vill överklaga domen måste det ske senast den 19 juli.
 

Läs också:

2013-06-03 Chefer inför rätta för olycka på SSAB
2012-04-20 Tre misstänks för brott efter dödolycka
2010-07-14 Dödsolycka på SSAB

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.