Industriarbetarnas tidning

”Jag är en person med principer”

18 juni, 2013

Skrivet av Anna sofia Dahl

Han var obekväm och sa ifrån. Företaget försökte köpa ut honom. En gång. Sen två och tre gånger. Men Gabriel Barjosef är inte till salu.

Genom låsta dörrar och långa korridorer hos Saint-Gobain i Eslöv visar Gabriel Barjosef vägen. Bakom dörren till det lilla arbetsrummet samsas Olof Palmes porträtt, utbildningsscheman och en överfull bokhylla om väggens utrymme.

I snart sju år har Gabriel suttit som IF Metalls klubbordförande. Och problemen började nästan direkt. Han presenterades för färdiga förslag. Men i stället för att skriva på sa han ifrån. Han fick höra att han var obekväm och att saker tog mycket längre tid sedan han blivit ordförande.

Gabriel plockar fram ett häfte om kollektivavtalet från bokhyllan. ”Vår heliga bibel som måste följas” kallar han det.

– Jag är en person med principer och är noga med avtal och lagar.

För tre år sedan kulminerade problemen. Efter en konflikt mellan Gabriel och cheferna kopplades en ombudsman från IF Metall in. Företaget sa att det inte gick att prata med Gabriel. Och att han inte kunde vara kvar. Arbetskamraterna vågade knappt prata med honom. De hade också hört att företaget ville ha bort honom.

Han stannade hemma i en vecka. Erbjöds en första deal för att sluta. Tackade nej. Fick erbjudande om en andra, men gav samma svar. Det tredje erbjudandet innebar 36 månadslöner. Gabriel vägrade fortfarande att acceptera.

– Jag är inte till salu. Och jag har inte gjort något fel. Om jag hade gjort det skulle jag ha lämnat direkt.

Förändringen kom först efter att ett flertal personer i företagsledningen slutade för ett och ett halvt år sedan. Varför vet Gabriel inte, men ”det är mycket bättre sedan dess”. Även om han inte hinner med det han ska göra under den fackliga tid som avsatts. Och är det utbildningar kommer pikarna från företaget direkt. ”Är det lite väl många utbildningar?” ”Är det verkligen nödvändigt?”

Gabriel säger att det inte är lätt att vara facklig representant och att ”man blir ensam när det blåser kallt”. Det är viktigt att facket uppfyller sin del av avtalet och ”att de som organisation inte gör några fel”.

Det brinnande engagemanget går inte att missa. Men han påpekar att den organisationen inte kan stå och falla med honom. I dag är intresset större än tidigare och Gabriel gör sitt bästa för att informera medlemmarna så fort han kan. För honom är facket en viktig del av samhället. Och medlemmarna den viktigaste delen av facket. Därför är det otänkbart att ge upp.

– Om de knäcker mig som person så knäcker de den fackliga organisationen.   

Fotnot: Saint-Gobain har valt att inte kommentera innehållet i artikeln.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.