Industriarbetarnas tidning

Slimmad bemanning ökar pressen

18 juni, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson och Anna Sofia Dahl

Tajtare bemanning sätter käppar i hjulet för det fackliga arbetet, visar Dagens Arbetes undersökning. På många arbetsplatser har det blivit tuffare att jobba fackligt och svårare att få ledigt.

Så gjorde vi:

  • Dagens Arbete har skickat ut enkäter till samtliga 108 avdelningsordföranden i GS, IF Metall och Pappers. Av dessa har 105 svarat.
  • Av Pappers 56 avdelningar har 
55 svarat (98 procent).
  • Förutom att svara på de tre huvudfrågorna har deltagarna fått lämna frivilliga kommentarer. 22 av de 55 svarande säger då att tajtare bemanning är ett stort hinder för det fackliga arbetet.

För fem år sedan visade siffrorna i DA:s undersökning att Pappers var det förbund som hade bäst klimat för att arbeta fackligt. Den här gången ser det dock något annorlunda ut. Nu uppger sex av tio att det blivit tuffare och lika många att det är svårare att ta ledigt för fackligt arbete. Matts Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers, säger att många han pratat med bekräftar den bilden. En av anledningarna tror han är att bemanningen på bruken är mer slimmad.

– Det har alltid varit mer eller mindre tajt, men nu tycker jag att vi har nått en nedre gräns där det inte går att skära mer.

Han säger att förtroendevalda numer får räkna med att mycket av den tid de lägger på sin fackliga roll tas från fritiden. Det är därför viktigt att inte pruta ännu mer på fackets verksamhet när bemanningen dras ner. Mindre luft i organisationerna gör att färre ska dela på samma börda som tidigare. Och de gånger då förtroendevalda inte ersätts i produktionen blir känslan att kollegerna drabbas.

– Det finns inga reserver kvar. Är man borta får man inte bara ta en match med arbetsgivaren, utan med arbetskamraterna också.

Mer tid får läggas utanför jobbet, och speciellt svårt menar Matts Jutterström att det är för förtroendevalda som arbetar skift. Det tuffare klimatet skulle kunna innebära att det blir svårare att få fler att engagera sig. Trots det ser han inga tendenser att organisationsgraden skulle minska. Men han påpekar också att den struktur som finns måste värnas.

– Styrkan finns i vår lokala närvaro på varje arbetsplats. Då är det naturligt att vara med.    

”I min värld har den här frågan aldrig tagits upp.”

Industriarbetsgivarnas Robert Schön ser inga tecken på sämre klimat för fackligt arbete och tycker inte att arbetsgivarna har hur stort ansvar som helst.

– Ytterst är det produktionen som får styra.

Industriarbetsgivarna företräder företag inom basindustrin, däribland Skogsindustrierna, där pappers- och massabruken ingår. Robert Schön är förhandlingschef och säger att branschen har det tufft just nu.

– Det är bara att titta på hur många pappersmaskiner som lagts ner det senaste året.

Robert Schön medger att ett sådant läge också sätter hård press på personalen men hänvisar till förtroendemannalagen som säger att det ska betalas ut övertidsersättning om arbetsgivaren kräver att man utför fackligt arbete på övertid. Eftersom det aldrig varit några centrala förhandlingar om att förtroendemannalagen inte tillämpas ordentligt har han utgått från att det fungerar som det ska.

– I min värld har den här frågan aldrig tagits upp. Vare sig från fackens eller arbetsgivarnas sida.

Det finns ingen dold agenda bland företagen att försvåra för facket genom att försöka ändra i hur lagen ser ut och används, säger han.

Tvärtom menar Robert Schön att företagen vill ha kvar de fackliga organisationerna som en organiserad motpart att förhandla med. Hur det sedan rent praktiskt ska lösas ute på de enskilda bruken vill han inte uttala sig om. Som det ser ut nu oroar han sig inte för att det är svårt att arbeta fackligt.

– Men det är klart, som ett teoretiskt scenario skulle det kunna bli ett problem om facket inte har möjlighet att vara verksamt och fun-gera som motpart.

Tuffare klimat även på IF Metall och GS

If Metall: ”Inte förvånande”

  • IF Metall är det förbund som haft det tuffast enligt DA:s undersökning. Och Christer Persson, enhetschef på IF Metalls förhandlingsenhet, är inte förvånad.

    En av anledningarna som Christer pekar på är hur arbetsgivarna förändrats. Från att tidigare försöka hitta en lösning till att hänvisa till vad som är ”rätt eller fel”. Tidigare fanns det en vilja att ge efter för något. Nu är det mer svart eller vitt. För att det i framtiden inte ska bli ännu tuffare betonar han vikten av en hög organisationsgrad.

– Då visar vi arbetsgivaren att vi är viktiga. Det är medlemmarna som skapar trycket.

GS: ”Mycket oroväckande”

  • Per-Olof Sjöö, ordförande för GS, upplever också att tidsbrist är ett hinder för det fackliga arbetet och vill se en attitydförändring hos arbetsgivarna. Företagen måste bemannas så att det finns tid till förtroendeuppdrag, menar han.
   – Jag tror inte arbetsgivarna egentligen vill ha någon annan ordning för samarbetet med de anställda. Då måste de inse att det fackliga arbetet behöver fredas.

Han är bekymrad över att en så stor andel av avdelningsordförandena tycker att det blivit svårare ute på arbetsplatserna.
  
– Det skulle kunna tolkas som att det blivit ännu värre från en redan hög nivå. I så fall är det mycket oroväckande.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.