Industriarbetarnas tidning

Vi står upp för allas lika rätt och värde

18 juni, 2013

LO har just släppt en rapport som går igenom följderna av att regeringen 2008 ändrade reglerna för arbetskraftsinvandring. Regelförändringen skulle underlätta för arbetsgivare att anställa specialistkompetens som inte gick att hitta i Sverige.

Det har dock visat sig att en stor del av den migrerande arbetskraften hamnar i vanliga LO-yrken. Restauranger, bygg och inte minst vår egen skogsvård. Någon bedömning utifrån inhemskt arbetsmarknadsläge görs inte längre.

En arbetsgivare som i dag vill rekrytera arbetskraft utanför EU får göra en ansökan till Migrationsverket. Där ska man ange vilka villkor som gäller och hur lång anställningen ska vara. Arbetstillståndet för enskilda arbetstagare är sedan kopplat till arbetsgivaren. Om anställningen tar slut upphör också uppehållstillståndet efter tre månader. De villkor som uppges i ansökan är inte rättsligt bindande. Alltså kan en arbetsgivare i ett enskilt anställningsavtal erbjuda helt andra villkor än vad som angivits till Migrationsverket.

Fackets roll är att yttra sig över ansökan. Vad vi kan göra är att kontrollera att arbetsgivaren har kollektivavtal och försäkringar. Det är dock Migrationsverket som fattar beslut oberoende av fackets yttrande.

Det som LO:s rapport visar är att den cocktail av förändringar som gjordes 2008 möjliggör fusk och utnyttjande av migrantarbetare. En del fall blir uppmärksammade, som exempelvis Uppdrag gransknings reportage om de kamerunska skogsarbetarna. Det allra mesta försiggår dock i det tysta.

Det finns alltså goda skäl att stärka skyddet för migrantarbetarna. GS har länge krävt att de villkor som anges till Migrationsverket ska ges rättslig status. LO:s rapport pekar på flera angelägna förändringar.

I debatten har det blivit ett helt annat fokus än att stärka migrantarbetarnas rättigheter. I LO:s rapport föreslås det nämligen också att det ska införas en myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning. Det vill säga att till beslutet om arbetstillstånd ska det fogas en bedömning av om det är brist på inhemsk arbetskraft i aktuell bransch.

Detta har fått stor uppmärksamhet. Bland annat har Aftonbladets Lena Melin tolkat förslaget som att LO nu flirtar med främlingsfientliga krafter. Nyliberala skribenter hävdar att fallen med utnyttjade migrantarbetare är ”anekdoter” och att LO:s egentliga bevekelsegrunder är att värna svenska jobb till svenska löntagare.

Snacket om anekdoter syftar till att förminska problemet. Jag tror inte att till exempel en kamerunsk löntagare som får veta att familjens hus kommer att brinna upp om han kräver sin rätt, skulle kategorisera det som en anekdot.

Det är inte en facklig angelägenhet vem som blir anställd i våra branscher. GS kan och ska inte avgöra detta. Däremot borde vi fundera på om det är en statlig angelägenhet. Vore jag politiker med ansvar för svensk arbetsmarknad skulle jag nog tycka det. Särskilt i läget med nästan en halv miljon arbetslösa.

Det får vara hur det vill med den saken. Jag tycker det är dags att fokusera på det egentliga problemet. Dagens lagstiftning möjliggör rovdrift på människor som inte kan göra sin röst hörd. Det är dags för Tobias Billström att ta sitt ansvar och förbättra skyddet för migrantarbetarna.

Det, kära läsare, är inte en flirt med främlingsfientliga krafter. Det är att stå upp för allas lika värde och rätt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.