Industriarbetarnas tidning

”De väljer bort yrket, inte utbildningen”

28 augusti, 2013

Skrivet av Aron Engman

Industriutbildning Stolarna står tomma på gymnasiets industritekniska program i höst. Allt färre sökande är en trend som håller i sig. Enligt Teknikföretagarna är en förklaring bristande kvalitet i skolan.

Tidigare i vår kunde Dagens Arbete berätta att antalet elever som söker till industritekniska program på gymnasiet minskat med 34 procent sedan 2008. I de kommuner där Sveriges största industriarbetsplatser finns, hade fyra av fem skolor färre förstahandssökande än vad det fanns platser för.

Nu drar höstterminerna igång på allvar runt om i landet och i många av lektionssalarna på industrigymnasierna står stolar tomma.

– Idag hade vi upprop och det kom sex elever, alla som ansökt, säger Tomas Östlund, rektor för industriprogrammen vid Polhemsskolan i Gävle.

Det är en av de gymnasieskolor som haft få sökande i år men som valt att driva programmet vidare. Backar man bara tre-fyra år var det långt över 30 elever i klasserna.

Flera gymnasierektorer är överrens om är att förväntningarna på arbetsmiljön spelar en stor roll när ungdomar väljer utbildning. Bilden av ett smutsigt och bullrigt jobb är då en viktig orsak till att många väljer bort industrin.

– Det handlar om att de väljer bort yrket, inte utbildningen. Det är yrken som har låg status, vilket är helt galet. Det är jättefräscht och fint för det mesta på arbetsplatserna, säger Maria Nygren, rektor för industriprogrammen vid Parkskolan i Örnsköldsvik.

Teknikföretagarna menar att en del av problemet ligger hos skolorna.

– Den ena delen av ansvaret ligger på företagen att visa upp sig för både elever och skolor. Men i skolan har man inte heller klarat av att hålla samma kvalitet som industrin har och förmedla hur det ser ut, säger Tobias Eriksson, Teknikföretagarnas verksamhetsansvarige för kompetensförsörjning.

– Ungdomarna har ingen aning om vad man har gör i en industri. Bilden som sprids är en nidbild av hur industrin ser ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen