Industriarbetarnas tidning

Rätt lön viktigast för sommarjobbare

29 augusti, 2013

Skrivet av

LO:s hjälptelefon har tagit emot närmare 1400 samtal i sommar. Den vanligaste frågan handlar om huruvida man fått rätt lön.

Sommarjobbarnas vanligaste frågor

1. Lönefrågor

2. Arbetstider
3. Vart man hittar jobb
4. Ob-ersättningar
5. Arbetsmiljöfrågor

 

 

Fackets hjälptelefon

Nummer: 020 – 56 00 56

Öppettider: vardagar 9-16, året runt

Tjänsten är gratis och till för att hjälpa med frågor som handlar som arbetsplatsen man jobbar på. Man är alltid skyddad av tystnadsplikt.

Hemsida: www.hjalptelefonen.nu

 

FAKTA: 

För många unga har sommarjobbet inneburit en första kontakt med arbetslivet i Sverige. Men alla har inte haft en problemfri anställning och då har man kunnat ringa LO:s hjälptelefon för att få stöd. 

Bland de sommarvikarier som ringer in är frågor om arbetstider och arbetsmiljö vanliga. Men frågan som toppar listan är om man får rätt betalt på sin arbetsplats. Speciellt vanlig är den bland de anställda på IF Metall-arbetsplatser som ringer in.

– När det varit frågor från IF Metall så har det generellt varit män i åldern 17-25 och de har undrat ”Får jag rätt lön?”, säger Lydia Wefer, som svarar i hjälptelefonen.

Andra vanliga frågor från arbetsplatser inom IF Metall, GS och Pappers handlar om raster, uppsägningar och ob-ersättning.

Generellt har antalet samtal till hjälptelefonen fortsatt att minska även i år. I skrivande stund har man tagit emot 93 samtal från industrifacken sedan 20 maj i år, jämfört med 169 samtal under samma period förra året.

– Fler idag går in på nätet och läser och de som då behöver hjälp ringer sedan in, säger Marie Linder, kommunikationschef vid LO.

Utöver hjälptelefonen och informationen man har på hemsidan och i sociala medier, går LO också ut på arbetsplatser och undersöker förhållandena på plats. I sommar har man besökt 10 000 arbetsplatser.

 

 

 

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.