Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivare försiktigt positiva

16 september, 2013

Skrivet av Rasmus Columbus

prognosFler jobb inom tillverkningsindustrin, men färre i gruvorna. Efter flera års kris tycks framtidstron vara på väg tillbaka för de svenska industriföretagen.

– Det kommer inte att bli en kraftig förbättring, men en stadig. Men det blir ändå bättre, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

För hela arbetsmarknaden är prognosen inför hösten försiktigt positiv, enligt en undersökning som bemanningsföretaget Manpower gjort. Sju procent av de 750 tillfrågade företagen anger att de kommer anställa, medan 84 procent svarar att de varken kommer anställa eller säga upp personal.

Inom tillverkningsindustrin är prognosen positiv jämfört med både förra kvartalet och förra året, enligt undersökningen. Fler arbetsgivare tror att de kommer öka sysselsättningen under hösten, jämfört med dem som vill minska.

Även Arbetsförmedlingen bevakar arbetsmarknaden kontinuerligt och Tord Strannefors ser liknande tendenser.

– Totalt sett är det positiva förutsättningar. Man kan se en ljusare konjunktur från USA och den europeiska konjunkturen har bottnat och börjar visa svaga tecken uppåt. Det har satt spår i industrins framtidstro, man förväntar sig en högre orderingång. Bland annat biltillverkningen har fått mer.

Men än så länge har arbetsförmedlarna inte märkt av någon nämnvärd ökning av lediga jobb inom industrin. De flesta företag har övervintrat med en högre personalstyrka, så när orderingången ökar finns redan resurser att sätta in.

– Vi kommer få en ökning av jobb 2013–2014, men den kommer att vara störst inom tjänstesektorn, säger Tord Strannefors.

Värre ser det ut för gruvindustrin i Manpowers prognos. För sjätte kvartalet i rad är arbetsgivarna som vill skära ner fler än dem som vill anställa.

– Gruvorna plågas av att råvarupriserna har sjunkit. Vi har haft en uppgång i och med de nya gruvorna, men lönsamheten är sämre på grund av mindre efterfrågan från bland annat Kina.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.