Industriarbetarnas tidning

”
Det viktiga är att folk läser”

2 oktober, 2013

Skrivet av Agneta Persson

MÖTE MEDMed 150 000 kronor från Statens Kulturråd ska fler lockas till läsning i Sandviken. Sex bokhyllor med fyra hundra böcker har flyttat in på Sandvik och femton läsambassadörer har utbildats. Olle Johansson är en av dem.

CNC-operatör, fritidspolitiker och läsambassadör

  • Namn: Olle Johansson.
  • Ålder: 55.
  • Bor: Sandviken.
  • Gör: CNC-operatör på Sandvik Coromant, handledare i fackets kurser, läsambassadör, fritidspolitiker för Socialdemokraterna i Sandviken.
  • Läser: I perioder. Och då blir det flera böcker samtidigt.  

Läsambassadör, vad gör man då?
– Man har hand om ett arbetsplatsbibliotek, och det har vi haft i trettio år. Men det har varit i form av boksnurror med gamla uttjänta böcker som biblioteket gjort sig av med. Nu har vi fått alldeles nya böcker. Det här är fantastiskt! Tillgängligheten är jätteviktig, speciellt för oss män som är metallare.

Män som är metallare?
– Ja, man skyller ju på våran uppväxt. Att våra föräldrar inte läste för oss när vi var barn.

Varför gjorde de inte det?
– Ja du vet, vi arbetare är ju inte så mycket för att läsa. Förr i världen gick man ut nian, sen jobbade man på verket tills man var 65. Då behöver man inte läsa. Och det där har vi med oss i ryggmärgen. Därför kör vi bland annat det här med arbetsplatsbibliotek och läsambassadörer. Behöver vi arbetare kultur?

Ja, behöver arbetare kultur?
– Ja, just det. Är den till för överklassen bara? Nä. Jag brukar ofta prata om visioner. Hur får man visioner om ett bättre samhälle? Jo, genom att läsa böcker naturligtvis.

Men hur då?
– Säg att man läser om arbetare i Brasilien och deras verklighet, att många dör på arbetsplatsen. Då kan vi fundera på om vi har bra arbetsmiljö i Sverige? Genom att få sådana där tankar så tänker man ju till, man får visioner om att fan, det är ingen som ska dö på jobbet, varken i Brasilien eller i Sverige.
– Det är därför jag har blivit läsambassadör, för att få människor att engagera sig. Vi får inte den där kicken på arbetet i dag. Vi jobbar, är tysta och går hem och tittar på dokusåpor.

Vad menar du med att vara tyst?
– Ja, ta det här med bemanningsföretag. Om du jobbar på ett sådant och säger ifrån till chefen kanske du får gå hem. Du var lite besvärlig. Det där är sådant påtagligt som vi som jobbar i produktionen känner.

Vad har böckerna med det att göra?
– Det har med visionerna att göra. Ska vi behöva ha det så här? Ta författaren Kristian Lundberg som har skrivit Yarden. Han jobbar på ett bemanningsföretag där de blir inringda varje morgon. Är det så att de bråkar, då blir de inte inringda. Det blir mer och mer så. Som på 1800-talet. Men är det så vi ska ha det? Om man inte läser, var ska man då få den inputen ifrån?

Är det många som lånar?
– I mitt bibliotek är hälften borta. Så visst roterar böckerna. Det är inte bara för metallare. Även tjänstemän. Alla som är där och käkar får ju låna en bok. Böckerna finns i lunchrummet.

Har ni lånekort?
– Nä, man tar en bok och så lånar man. Det viktiga är att folk läser, inte att ha ordning på utlåningen. Låna böcker och läs för tusan!

Du kanske också vill läsa…

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”Vi får lätt storhetsvansinne”

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Längst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Trots hårda skämt trivs de flesta kvinnor bra med att jobba i gruvan. Lisa Ringblom har undersökt arbetet med jämställdhet i svenska gruvor.

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

Under sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

”Det är bara att lyssna på forskarna”

”Det är bara att lyssna på forskarna”

Stefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

”Vargarna tog mina hästar”

”Vargarna tog mina hästar”

Norr om Mongoliets huvudstad Ulan Bator, en mil från närmsta granne, bor skogvaktaren Bayaraa i ett hus som han timrat själv. Alla dagar i veckan spanar han efter tjuvhuggare och skogsbränder. Ett jobb med flera risker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.