Industriarbetarnas tidning

”Företagens koder blir bara klyschor”

29 oktober, 2013

Skrivet av Mailn Timan

Swedwatch rapportVolvo, Scania, Atlas Copco och Sandvik är alla inblandade i den sydafrikanska platinaindustrin. Och alla bryter mot FN:s riktlinjer för mänskliga rättigheter. Swedwatch kritiserar företagen för att de inte redovisar sitt arbete och IF Metall för att de inte följer sina egna regler.

Volvo och Scania använder platina i sina katalysatorer och Atlas Copco och Sandvik säljer maskiner till platinagruvorna i Sydafrika. Alla har de ansvar för de mänskliga rättigheterna i gruvindustrin och också för att visa hur förbättringsarbetet går till. Men Swedwatch ansvariga researcher Theo Jaekel menar att det i verkligen inte är så det ser ut. 

– Det största problemet är att företagen inte kommunicerar ordentligt. Vi vet inte vad de gör eller ens om de gör något.

Gruvarbetarna i Sydafrika utsätts dagligen för risker i sitt arbete och lönenivåerna är för låga. Lokalbefolkningen runt gruvorna har dåliga bostäder och flera av dem saknar rent vatten. 

Erland Lindkvist, chef på IF Metalls internationella enhet, säger att problemet inte är en ovanlighet. 

– Företag sätter uppförandekoder i sina företag som blir mest som klyschor. Sen uppfyller man de inte. 

Han anser att det borde vara självklart att företagen samarbetar med facken i Sydafrika på samma sätt som de gör i Sverige. 

–Arbetet ska ske på samma sätt som i Sverige. Det är egentligen ingen skillnad alls, bara en annan miljö. 

Företagen har tagit emot rapporten bra och välkomnar att diskussionen lyfts till ytan. Theo Jaekel hoppas nu bara att de menar vad de säger och att det framtida arbetet kommer ske på rätt sätt.  

– Staten har det yttersta ansvaret för att skydda mänskliga rättigheter, men företag har också ett ansvar. Bara de går ihop, skulle de kunna göra mycket. Svenska företag har ett stort inflytande på den sydafrikanska gruvindustrin.  

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen