Industriarbetarnas tidning

På spaning efter den nya skogs­arbetaren

30 oktober, 2013

Skrivet av Agneta Persson

ReportageHållbar, förnybar, internationell och högteknologisk med framåtanda. Så beskriver organisationen Skogsindustrierna sin bransch när den turnerar runt bland Sveriges gymnasieskolor. Uppdrag: att väcka skogsintresset hos framtidens arbetskraft. 

Fakta framtidsresan

  • En temadag om skogsindustrin som riktar sig till gymnasieelever för att få dem intresserade av en framtid i branschen.
  •  Branschorganisationen Skogsindustrierna står bakom satsningen som pågått sedan 1999.
  •  Hittills har Framtidsresan besökt omkring 135 000 elever på 300 skolor.
  •  Av de elever som varit med på temadagen, uppger 68 procent att de blivit mer positiva till ett arbete inom skogsindustrin. 

– Stoppa inte ner era mobiler, ni kommer att behöva dem! Vi ska ut på en resa och ni behöver ett pass, så ladda ner appen nu!

Vi befinner oss på gymnasieskolan Teknikum i Växjö. Det är torsdag morgon och Maria Petré från Skogsindustrierna instruerar halvsömniga elever från skolans teknik- och elprogram.  

– Så, nu fungerar mobilerna som mentometrar. Nu ska ni rösta. 

Tillsammans med kollegerna Ylva Häggblad och Liv Wallinder kommer hon med en rad påståenden vars sanningshalt eleverna får rösta om. ”Skogsindustrin är bara till för gubbar. Den slösar med energi. Samhället och staten satsar på branschen.” Ja- och nejstaplarna åker hiss i takt med att en nu något piggare och mer vaken skara elever trycker på sina mobiler.  

I fjorton år har Skogsindustrierna turnerat runt skol-Sverige med Framtidsresan, en två och en halv timme lång temadag om skogsbranschen. Förhoppningen är att eleverna efter resans slut ska se att det finns mer än motorsågande skogsarbetare i
orangea skyddshjälmar där ute. Och att det kommer att behövas folk, trots att branschen på vissa håll hackar just nu.  

– Vi spår inte att vi kommer att stå med ett överskott av personal, säger Maria. Visst görs det åtstramningar, och det läggs ner bruk, men Skogsindustrin omsätter två hundra miljarder om året. Det är gigantiska summor. 

Denna framtidsresa gör tre uppehåll på destinationerna Evigheten, Världen och Innovation. Med miljö och kretslopp som ledstjärna får eleverna tanka pusselbitar i mobilerna att bilda kretslopp med. Sol, skog, massafabrik, viskos, träningskläder, soprum, värmeverk, koldioxid, planta, gallrare, trasmatta ska läggas i rätt följd och knytas ihop.

– Vad fan är viskos för nånting, undrar någon.

– Vad är gallrare, undrar en annan. Men skogen ska väl vara före gallringen? Du kan ju inte gallra skog som inte finns. 

Tänk om vi i framtiden kan göra sockerskedar som löses upp i varmt kaffe? Eller mjölkkar-tonger som ändrar färg när mjölken blir sur?

På destination Världen växlar språket till engelska och efter att ha svarat ja eller nej på påståenden som ”jag gillar att träffa människor, jag vill studera på universitetet, jag vill bli chef, jag vill bli känd och jag vill jobba utomlands”.

– Congrats, there will be a future for you in the forest industry, we need coworkers of different skills. (Det finns en framtid för er inom skogsindustrin, vi behöver medarbetare med olika färdigheter), säger Ylva.

– Någon som borstade tänderna i morse? Okej, visste ni att tandkräm innehåller cellulosa? Tänk om vi i framtiden kan göra sockerskedar som löses upp i varmt kaffe? Eller mjölkkartonger som ändrar färg när mjölken blir sur?

Vid resans slut har bilden av skogsarbetaren med sin orangefärgade hjälm blivit suddig i konturerna och ersatts av forskare, säljare, chefer, personalvetare och ingenjörer. Christopher Sandberg, Hampus Ek och Sandra Gunnarsson från teknikprogrammets andra år är uppåt och något mer allmänbildade. 

– Innan visste jag bara att de skövlade skog, säger Hampus. 

– Och att de åkte runt i sina maskiner, säger Sandra. 

– Men att jobba där, säger Christopher. Jag vet inte. Det fångade inte direkt mitt intresse, men nu vet jag i alla fall att det finns jobb. 

Sandra har haft kul, men blev inte heller frälst. 

– Nä. Jag vill antingen jobba med IT eller bli fastighetsmäklare och flytta till USA. 

Hampus då? 

– Jag vill jobba med programmering inom IT och det finns tydligen många som jobbar med det i branschen. Så absolut, jag är mer positiv nu. 

Kan du tänka dig att jobba inom skogsindustrin? 

Ivan, 17, teknikprogrammet.

– Det beror på vad jag får jobba med. Det får inte vara för ansträngande, jag är lat. Jag vill sitta på ett kontor och sköta en dator, och fika. 

Hampus Ekman, 18, elprogrammet.

– Jag är redan där, vi har egen skog som vi sköter, jag kör lite motorsåg och kör ut skog. Det skulle vara kul att programmera sågverk, sen kan jag jobba i skogen på fritiden. 

David Wickström, 17, teknikprogrammet.

– Det är i alla fall en möjlighet. Jag vill jobba med att programmera robotar och det finns ju mycket sånt ute på fabrikerna. Att jobba inom skogsindustrin blev en ny tanke nu.  

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?