Industriarbetarnas tidning

Absurt friande av rattfull

7 november, 2013

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Mannens hustru menade att hon tidigare vid andra tillfällen sett mannen gå i sömnen och att han städat och gjort smörgåsar och tagit på sig skidutrustning i sömnen. Hovrättens ledamöter hävdade att det inte gick att bevisa att han uppsåtligen kört bilen.   

Detta resonemang från hovrätten är inte endast farligt och ödesdigert för rättssäkerheten i Sverige, utan det är därtill att betrakta som absurt utifrån ett rent kunskapsteoretiskt resonemang, ty mot denna bakgrund kan i princip ingenting uteslutas och ställas bortom allt rimligt tvivel i en juridisk mening.

Människor som dräper, mördar och misshandlar kan framöver hävda att det skett i sömnen, om de ställs inför rätta. Logik och sunt förnuft ställs åt sidan. De skyldiga kan hävda att de tidigare i livet utfört olika handlingar medan de sovit. En anhörig till personen kan tubbas att intyga detta, men det är inte ett krav. 

Vad är det som gör att högt utbildade personer inom den näst högsta instansen i det svenska rättsväsendet handlar på detta sätt? Besitter de en särskilt benådad kunskap och erfarenhet i mänskligt beteende som gör att de kan dra slutsatser vilka strider mot så gott som ett hundra procent av alla andra vuxna individers tänkande?

Härmed måste det nämnda fallet bli ett prejudikat. Från och med detta domslut kan alla som kör bil och ertappas med olagliga halter av alkohol i blodet hävda att de kört fordonet medan de sov. Var och en som ställs inför rätta kan hänvisa till det kända fallet med den stillasittande sömngångaren vid lastbilsratten.

Hur kom mannen till bilen? Var den låst och öppnade han den med den korrekta nyckeln? Hur lyckades han starta bilen? Vart ämnade han köra? Det torde ha skett på kvällen, eftersom han påstod sig sova. Var fanns hans hustru?

Jag har också uppgifter om ett justitiemord som skapats av lögner, förtal och en prestigebunden chefsåklagare som inte uthärdat att den åtalade friats i tingsrätten och därför sökt prövningstillstånd i hovrätten och lyckats få det. Därtill har en lösmynt polisman spritt lögner till journalister som sett till att det skrivits 150 tidningsartiklar i kvällspressen om fallet. Samtliga artiklar upprepade lögnerna.

Jag har rent vetenskapliga belägg för att människor i Sverige inte är lika inför lagen och jag ämnar inte hålla tyst och finna mig i detta vidriga rättsövergrepp på en offentlig person.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?