Industriarbetarnas tidning

Facken ser över etiska regler

7 november, 2013

Skrivet av Malin Timan

GS har varnat fackets lokala ombudsmän och Dagens Arbetes granskning har fått Pappers att se över sina etiska regler. Även IF Metall säger att en ny policy kan behövas.

Gratis hockeymatcher, travkvällar och datorer.  Dagens Arbetes senaste granskning visar att omställningsföretag, de som ska se till att varslad personal kommer ut på arbetsmarknaden igen, mutar fackens ombudsmän i jakt på uppdrag.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg vet mycket väl att omställningsföretagen försöker hålla sig i framkant. Flera både ringer och mejlar honom ofta, men de får alltid samma svar. Det är de lokalt förtroendevalda som ansvarar för vilka omställningsföretag som ska väljas.

Han har inte hört något om att de förtroendevalda inom Pappers blivit mutade, men efter Dagens Arbetes granskning är faran enligt honom uppenbar och en fråga som nu ska lyftas till ytan.

– Jag har faktiskt funderat över det här nu och jag kan tänka mig att vi behöver se över våra etiska regler.

I det stora hela går reglerna ut på att allt som fackets företrädare gör ska kunna redovisas öppet för medlemmarna. Men han förstår att det ibland kan vara svårt att veta vad som räknas till en muta.

– Får man till exempel gå på ett informationsmöte som arrangeras av ett omställningsföretag om det samtidigt bjuds på mat? Vad som ska stå i reglerna får vi fundera över, men ett första steg måste vara att höja medvetandet.

I granskningen säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, att mutor är helt oacceptabla men att det finns gråzoner. Som det är nu finns ingen policy inom förbundet, men efter granskningen tas frågan upp till diskussion.

Inom fackförbundet GS hölls samma diskussion för drygt ett år sedan. Oroliga ombudsmän hörde av sig till förbundskontoret efter att de blivit kontaktade av omställningsföretag. Ett meddelande skickades då ut till alla ombudsmän där de uppmanades att kontakta förbundskontoret vid minsta antydan till muta. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö håller också han med om att det inte är lätt att säga vad som är en muta.

– Men kontakten med omställningsföretagen ska behandlas professionellt. De ska presentera vad de har att erbjuda, inte mer.

Vad han vet har inga fler ombudsmän inom GS-facket blivit erbjudna mutor från omställningsföretag.

– Vi får fundera på hur vi ska ta tag i det här nu. Jag ska se om fler ombudsmän hört av sig.

Vad lagen räknar som muta är enligt honom egentligen inte det som är relevant.  Allt som sänker trovärdigheten för den fackliga rollen är fel. Jan-Henrik Sandberg håller med. Att ta emot mutor från omställningsföretag skulle vara ett slöseri med pengar som försämrar medlemmarnas möjlighet till nytt jobb.  

– Att ta emot en muta är att svika det uppdrag och det förtroende man fått av medlemmarna.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.